Annons

Minister ber om ursäkt för dödligt våld

Antalet döda i protesterna mot polisbrutalitet i Colombias huvudstad Bogotá och närliggande Soacha är uppe i elva.
Nu ber försvarsministern om ursäkt.
Colombia • Publicerad 11 september 2020
"Vem skyddar oss från polisen?" lyder texten på en demonstrants skylt under protesterna mot polisvåld i Colombias huvudstad Bogotá.
"Vem skyddar oss från polisen?" lyder texten på en demonstrants skylt under protesterna mot polisvåld i Colombias huvudstad Bogotá.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

De flesta döda är unga människor.

– Läkarna säger att de sköt honom i ryggen från väldigt nära håll, berättar Blanca Clavijo, mamma till en 23-årig man som kämpar för sitt liv.

Annons

Fler än 400 personer har skadats i protesterna, nästan hälften av dem poliser.

Under natten till fredagen uppmanade Bogotás borgmästare Claudia López Hernández invånarna att hålla sig hemma. Enligt henne har närmare 60 demonstranter fått skottskador.

– Det finns solida bevis för polisens urskillningslösa användning av eldvapen. Vilken typ av utbildning får de när svarar så totalt oproportionerligt på en protest?, frågar sig borgmästaren.

Fick elchocker

De våldsamma protesterna har spridit sig till städerna Medellín och Cali. Flera polisstationer har vandaliserats och runt 70 personer är gripna.

Protesterna inleddes på onsdagen sedan en tvåbarnsfar avlidit efter att ha frihetsberövats av polis. Ett videoklipp visar hur den 46-årige mannen, som var jurist, upprepade gånger elchockas av poliser medan han ber dem att sluta.

President Iván Duque har utlovat en utredning av dödsfallet, men säger samtidigt att han vägrar att kalla poliserna för mördare.

Övervåld legio

Fallet kastar ljus på behovet av en "djupgående och seriös omstrukturering inom polisen", enligt López Hernández. Hon uppger att 137 anmälningar om övervåld från polis gjorts hittills i år.

Efter att först ha fördömt "två dagar av systematisk och samordnad vandalism" svängde försvarsminister Carlos Holmes Trujillo under fredagen.

– Den nationella polisen ber om ursäkt för varenda kränkning eller okunskap om regler hos institutionens personal, sade han i ett videosänt uttalande.

Landets polis sorterar under försvarsdepartementet. Enligt Holmes Trujillo har hundratals soldater och militär polis extrainkallats för att stävja våldet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons