Död pristagare ställer till problem

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till upptäckter om hur immunsystemet aktiveras. En amerikan, en fransman och en kanadensare delar på priset. Men strax efter tillkännagivandet inkom uppgifter om att en av pristagarna avlidit. Ralph Steinman blir därmed den första att tilldelas ett nobelpris efter sin död.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2011

Nobelstiftelsens stadgar anger att ett "arbete som utförts av en person som senare avlidit inte får prisbelönas". Priset får dock tillfalla en person som utsetts till pristagare men avlidit innan han eller hon mottagit priset, skriver Nobelstiftelsen med anledning av beslutet.

"Beslutet om att tilldela Ralph Steinman Nobelpriset fattades emellertid i god tro utifrån antagandet att pristagaren var i livet", skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande och konstaterar:

"En ändamålsenlig tolkning av nämnda bestämmelser leder till slutsatsen att Ralph Steinman ska tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2011. Avsikten med ovan nämnda stadga är att klargöra att Nobelpriset inte medvetet ska delas ut postumt."

Som vanligt var det glada miner när årets Nobelpris i medicin/fysiologi utsågs. En av pristagarna, amerikanen Bruce Beutler, var inget undantag.

– Det här är en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, sade han i en intervju med Reuters.

Men detta var innan det blev känt att en annan av pristagarna, Ralph Steinman, nyligen avlidit. Ironiskt nog bara timmar innan Nobelkommittén fattade sitt beslut.

Ralph Steinman får priset för sin upptäckt av en helt ny typ av celler som han döpte till dendritceller. Det är celler som är helt avgörande för aktiveringen av andra så kallade immunceller.

Ralph Steinman drabbades av cancer i bukspottkörteln för fyra år sedan men dog alltså för bara några dagar sedan. Att han ändå levde så pass länge med sjukdomen har han sig själv att tacka för. Enligt Rockefeller-universitetet, där han var verksam innan han dog, levde han längre tack vare immunologisk behandling som vilade på hans egen forskning om dendritceller.

Men att en av pristagarna plötsligt visar sig vara död ställde till problem för Nobelkommittén.

– Man kan i princip inte belöna avlidna. Det här är en mycket unik situation eftersom han gick bort timmarna innan beslutet fattades, säger Göran Hansson, Nobelkommitténs sekreterare.

De två andra pristagarna, Beutler och fransmannen Jules Hoffman, får priset för deras upptäckt av hur det medfödda immunsvaret aktiveras. Upptäckterna gjordes oberoende av varandra i mitten av 1990-talet. Jules Hoffman forskade på små bananflugor, medan Bruce Beutler använde sig av möss. Det Jules Hoffman såg var att flugor som hade förändringar i en viss gen, kallad Toll, inte hade något skydd mot infektioner. De dog. Bruce Beutler såg något liknande, fast hos möss.

Beutler säger till Reuters att han hoppas att hans arbete ska leda till nya sätt att behandla inflammationer och andra sjukdomar.

– Årets pristagare har gjort upptäckter som har revolutionerat våra möjligheter att förstå hur vi försvarar oss mot bakterier och virus, säger professor Lars Klareskog till TT.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.