Annons

DNB höjer utdelningen trots minskad vinst

Ekonomi • Publicerad 6 februari 2020
DNB redovisar bokslut för 2019. Arkivbild.
DNB redovisar bokslut för 2019. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud NTB/Scanpix/TT

Den norska storbanken DNB redovisar en rörelsevinst före skatt på 6,9 miljarder norska kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7,1 miljarder ett år tidigare.

Bankens styrelse föreslår samtidigt en höjd utdelning till 9 kronor per aktie, upp från 8:25 kronor ett år tidigare. Det öppnas även upp för mer återköp av aktier, vilket är ett alternativt sätt att skifta ut kapital till ägarna.

Annons

DNB:s räntenetto, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, lyfte till 10,3 miljarder norska kronor i fjärde kvartalet. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg räntenettot på 9,6 miljarder.

Provisionsnettot sjönk samtidigt marginellt till 2,6 miljarder kronor, ned från 2,7 miljarder ett år tidigare.

Kostnaderna ökade något, till nästan 6 miljarder från 5,7 miljarder ett år tidigare. Kreditförlusterna under fjärde kvartalet sjönk till 178 miljoner kronor, ned från 235 miljoner ett år tidigare och 1,2 miljarder kronor under tredje kvartalet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons