Djurvårdare död i varghägn på Kolmården

Vargar på Kolmårdens djurpark angrep och dödade en djurvårdare i dag.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2012
Foto: Scanpix

- Djurvårdaren attackerades av flera vargar och avled av attacken. Efter ett tag lyckades personalen på djurparken få undan vargarna och kunde ta sig in i varghägnet, säger Magnus Holmström, vakthavande polisbefäl i Östergötland, till TT.

Den 30-åriga kvinnan befann sig ensam hos vargarna när hon attackerades. Efter larmet bildade räddningstjänstens personal ihop med poliser och ambulanspersonal ett drev för att kunna ta sig förbi den ilska vargflocken och fram till kvinnan.

- Vi skapade ett mänskligt drev och tvingade tillbaka vargflocken. Samtidigt hade vi en person som stod redo med vapen, färdigpositionerad för att skjuta om det skulle komma en ny attack, säger inre befäl Jan Tengeborg på räddningstjänsten till Norrköpings Tidningar på nätet.

Aktionen lyckades och inga djur behövde skjutas.

- Hon var mycket illa tilltygad när vi kom fram till henne och enligt den information jag har fått avled hon redan på platsen, säger Jan Tengeborg.

Anhöriga är underrättade. En krisgrupp har tillsatts för Kolmårdens medarbetare.

- Varför olyckan kunde ske är omöjligt att svara på eftersom det inte finns några ögonvittnen. Polisen genomför just nu en teknisk undersökning av varghägnet, och vi kommer efteråt att kunna säga hur det har gått till, säger Mats Höggren, Kolmårdens zoologiska chef, på en presskonferens.

Det stred enligt Höggren inte mot djurparkens regler att kvinnan ensam gick in till djuren. Men hans kolleger insåg att något var fel när radiokontakten bröts med henne inne i hägnet. Där fanns åtta vargar och det är oklart vilken av dem som anföll först.

- Vargarna brukar inte vara aggressiva, men vi har haft mindre incidenter med lek som gått överstyr, säger han.

Alla närkontakter mellan varg och människa avbryts nu på Kolmården. Säkerhetsrutinerna kommer att ses över.

Ingen av vargarna har avlivats.

- Det är mycket ovanligt att sådant här händer, men det har hänt förr. Djurparksdjur är inte rädda för människor och det kan hända olyckor, säger Olof Liberg, vargexpert på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Han är ännu inte insatt i fallet, men menar att sådana här olyckor ofta beror på att rutiner har brustit och att det framför allt är farligt med vargar då en skötare går in själv.

Kolmårdens djurpark har inte informerat besökarna om attacken i varghägnet.

- Vi kom hit strax efter den tragiska händelsen. Då såg vi ambulanser och polisbilar, men vi har inte fått någon information om vad som har hänt. Allt har varit som vanligt. Den enda information vi har fått är genom medierna i vår mobiltelefoner, säger en besökare till TT strax före klockan 16.

- Det är mycket märkligt, säger hon.

I slutet av juli 2010 skedde en mindre allvarlig vargattack på Kolmårdens djurpark. En ettårig varg fick tag i en 21-årig kvinnas kofta, drog ner henne på marken och bet henne i armen. Händelsen inträffade i samband med att en grupp besökare fick gå in i varghägnet.

Kvinnan lyckades med resten av besökarna att fly ut ur hägnet och blev omplåstrad av parkens veterinär innan hon fördes till sjukhus. Enligt djurparken var den unga vargens beteende inte var menat som aggressivt utan kontaktsökande.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.