Annons

Djurparken bekräftar: Schimpansen Santino död

Schimpansen Santino är en av de schimpanser som dött efter rymningen, bekräftar Furuviksparken i ett pressmeddelande. Arbetet med att få de förrymda schimpanserna in i deras hägn fortsätter under dagen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Djur • Publicerad 17 december 2022
Schimpansen Santino sköts efter att han och de andra schimpanserna på Furuvik tagit sig ut ur sina hägn. Han har nu bekräftats död. Arkivbild.
Schimpansen Santino sköts efter att han och de andra schimpanserna på Furuvik tagit sig ut ur sina hägn. Han har nu bekräftats död. Arkivbild.Foto: Furuviksparken/Parks and Resorts

Från början var de sju – nu återstår bara tre. I samband med rymningen sköts tre till döds, två utanför huset och en inne i huset. En fjärde har troligtvis dött av sina skador.

"Det är med stor sorg som vi nu också kan bekräfta att den schimpansen som bekräftats avliden i schimpanshuset, men som vi inte kunnat identifiera, är Santino", skriver Furuviksparken i ett pressmeddelande.

Annons

Schimpansen Manda är sannolikt också död. Hon skottskadades under insatsen och har legat orörlig i huset i flera dagar.

Av de tre som befinner sig i aphuset är också en, schimpansen Selma, allvarligt skadad.

De tre schimpanserna Maria Magdalena, Tjobbe och Selma var sent i fredagskväll fortfarande inte inlåsta i sina hägn.

"Vi har nu kommit åt fler områden i huset där våra djurvårdare kan nå schimpanserna på ett säkert sätt. Nu på morgonen kommer våra veterinärer att försöka få en bättre bild av schimpansernas mående", skriver Furuviksparken i sin uppdatering.

Det är oklart hur aporna tog sig ut, men spår i snön visar enligt parkens vd Sandra Wilke att en eller flera schimpanser först tog sig ut från hägnet och sedan vidare ut i parken genom en dörr till aphuset.

"Ute i schimpanshuset bor fler djur, exempelvis bomullshuvudtamariner och reptiler. Vi har nu lyckats säkra deras område så att våra medarbetare kan ta sig in och ta hand om dem och vi inväntar nu en lägesrapport från veterinärerna kring dessa djurs mående".

De andra två schimpanserna som har identifierats som döda är honan Linda och den treårige hannen Torsten, som är född på anläggningen. De sköts båda ute i parken.

Fakta

Detta har hänt

Onsdagen den 14 december rymde totalt fem av Furuviks sju schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.

De som bekräftats döda är honan Linda, hannen Santino och den unge hannen Torsten som föddes på Furuvik för bara tre år sedan.

Nu befinner sig parkens kvarvarande fyra schimpanser lösa inne i schimpanshuset – men inte inne i sina hägn. Schimpansen Manda är skadad, troligen död, Selma är vid liv, men skadad. Schimpanserna Maria Magdalena och Tjobbe rör sig fritt inne i huset.

Arbete pågår med att försöka få in alla i hägnen igen.

Det finns ännu ingen information om hur schimpanserna kunde ta sig ut ur de gallerförsedda hägnen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons