Annons

Djurpark klar med utredning om dödsolyckan

I slutet av augusti dog en djurskötare på Ölands djurpark efter att ha stångats av en elandantilop. Nu är djurparkens utredning om olyckan klar, rapporterar .
Brott • Publicerad 25 september 2022
En anställd på Ölands djurpark stångades ihjäl av en elandantilop.
En anställd på Ölands djurpark stångades ihjäl av en elandantilop.Foto: Johan Hallnäs

Olyckan inträffade när djuren skulle tas in för kvällen. En struts kom springande i hög fart, följd av en elandantilop. I situationen som uppstod blev djurskötaren stångad.

Ölands djurpark skriver i handlingarna som skickats in till Arbetsmiljöverket att det var fråga om ett ”mycket snabbt händelseförlopp”.

Annons

Djurparken skriver att man följt uppgjorda rutiner vid olyckstillfället. Djurskötaren beskrivs som en rutinerad medarbetare, som varit med och tagit fram rutiner kring djurhanteringen, skriver tidningen.

Djurparkens två elandantiloper beskrivs som ”lugna individer med en naturlig respekt för människor”. De har aldrig visat upp ett aggressivt eller avvikande beteende tidigare, enligt djurparken.

Ölands djurpark bedömer risken för en liknande händelse i framtiden som ”låg”, men skriver att man ser allvarligt på olyckan och jobbar för att ”säkerställa att något liknande inte ska hända igen”.

Utredningen kommer att granskas av Arbetsmiljöverket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons