Det här behöver du veta om coronaviruset
Vad är coronavirus?
Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset, döpt till sars-cov-2.
Viruset smittar genom nära kontakt med människor och kan ge upphov till coronavirussjukdomen covid-19 som innebär olika luftvägssymtom.
Bland symtomen märks ofta feber, torrhosta och lunginflammation. I sällsynta fall kan sjukdomen också resultera i svåra andningssvårigheter, med organsvikt och akuta lungskador, så kallad chocklunga, som följd.
Hur många har smittats?
Drygt 89 000 har smittats och runt 3 000 människor har dött sedan det första fallet på nyårsafton. Värst drabbat är Kina i allmänhet, och Hubei-provinsen i synnerhet, där utbrottet startade i mångmiljonstaden Wuhan.
Nästan 80 000 av alla smittade finns i Kina och även bland dödsfallen finns en övervägande majoritet i landet – av 3 000 dödsfall är omkring 2 900 från Kina.
I grannlandet Sydkorea har över 4 000 personer smittats och runt 20 dött. Italien har över 1 500 smittade, Iran omkring 1 000 och Japan drygt 200.
Hur ser situationen ut i Sverige?
Hittills har 15 bekräftade fall av sjukdomen covid-19 upptäckts i Sverige. Den första, en kvinna i Jönköping, konstaterades vara smittad i slutet av januari efter att ha besökt Wuhan i Kina. I slutet av februari upptäcktes ytterligare ett antal smittade personer i bland annat Göteborg, Stockholm, Uppsala och Jönköping. Det senaste, 15:e, fallet gäller en person i Stockholmsområdet som nyligen kom hem från norra Italien.
Folkhälsomyndigheten bedömer att det finns en måttlig risk för allmän spridning i landet. Däremot finns det mycket stora risker för svenska medborgare att smittas av importfall.
På vissa håll i landet uppmanas vuxna och barn som varit i smittodrabbade områden att hålla sig hemma. Bland annat håller en gymnasieskola på Lidingö i Stockholm stängt under den första skolveckan efter sportlovet.
Vad gör myndigheter?
Världshälsoorganisationen (WHO) klassar utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa och menar att samordnade åtgärder krävs globalt. FN har öronmärkt 15 miljoner dollar, runt 143 miljoner kronor, för att hjälpa sårbara länder att bekämpa spridningen.
I Sverige har Folkhälsomyndigheten analysmetoder för att ställa diagnos inom några timmar, och sjukvården har beredskap och rutiner för att ta hand om patienter. Runt 1 000 prover har analyserats hittills.
Sedan några veckor tillbaka avråder Utrikesdepartementet helt från icke nödvändiga resor till både Kina och Iran.
Transportstyrelsen har också dragit in trafiktillståndet för Iran Air på begäran av Folkhälsomyndigheten, som bedömer att Iran inte har kontroll över spridningen i landet.
Hur stora konsekvenser har virusutbrottet fått?
Konsekvenserna hittills är mycket stora – och har påverkat en rad områden som kultur, nöje, sport och ekonomi.
Inom idrottsvärlden har ett antal stora evenemang ställts in i framför allt Kina. Där har all fotboll i landet stoppats på obestämd tid, inomhus-VM i friidrott i mars har skjutits upp ett år, och högsta serierna i basket har också skjutits upp.
Även sommarens OS i Tokyo kan vara i fara. Andra stora mästerskap som riskerar att stoppas är herrarnas fotbolls-EM, som spelas på 12 platser i Europa, och vårens hockey-VM i Schweiz.
Enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD innebär coronaviruset den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen. OECD sänkte nyligen prognosen för den globala BNP-tillväxten med en halv procentenhet för 2020 till 2,4 procent – den lägsta tillväxttakten sedan finanskrisåret 2008–2009.
Flera stora mässor har också ställts in, bland annat den årliga mobilmässan i Barcelona och bilmässan i Genève.
I två dagar (söndag och måndag) har världens mest besökta museum, Louvren i Paris, hållits stängt efter att museipersonal vägrat arbeta på grund av rädsla för coronaviruset. Även bokmässan i Paris har ställts in.
Hur farligt är coronaviruset jämfört med en säsongsinfluensa?
Enligt Folkhälsomyndigheten är det svårt att jämföra en helt ny sjukdom med säsongsinfluensa. Däremot, menar myndigheten, liknar de varandra på det sätt att båda kan ge en mycket allvarlig sjukdom.
Men eftersom coronaviruset är helt nytt har befolkningen inte hunnit utveckla immunitet. Fler riskerar därför att drabbas på grund av en snabb och bred smittspridning.
Jämfört med säsongsinfluensan som återkommer varje år och därför har skyddet mot olika varianter av influensavirus kunnat byggas upp i befolkningen.
Vad kan jag göra för att undvika smitta?
Som förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner råder Folkhälsomyndigheter att undvika att röra vid ansiktet eller ögon och att undvika nära kontakt med sjuka människor.
Man ska tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, i synnerhet före måltider och efter toalettbesök. Ett annat alternativ är handsprit. Myndighetens råd är även att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk samt att stanna hemma vid sjukdom.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen, Johns Hopkins-universitetet i USA.