Det gula guldet

Raps är grödan som sticker ut.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006
Foto: 

Medan priserna för spannmål ligger kvar på oförändrad nivå, ja till och med sjunker, stiger rapspriserna samtidigt som efterfrågan ökar hela tiden. Arealen för raps- och oljeväxtodling i Kalmar län ökar stadigt år för år. Under 2005 odlades totalt i länet 1 991 hektar höstraps, vårraps och höstrybs.

Ökar 25 procent För 2006 säger prognosen att enbart höstrapsen kommer att täcka 2 100 hektar av länet, den totala oljeväxtodlingen kommer att hamna runt 2 500 hektar, en ökning med 25 procent.

- I princip har redan de som valt att odla raps under 2006 skördarna intecknade. Men det finns fortfarande ett stort utrymme för en ökad rapsodling i Sverige. Rent teoretiskt skulle vi behöva 200 000 hektar raps för att täcka behovet av rapsolja för iblandning i diesel, men personligen är jag glad om dagens 95 000 hektar svenska rapsodlingar inom fem år ökat till säg 140 000-150 000 hektar, säger Johan Biärsjö, vd för Svensk raps.

Stadig prisnivå För länets bönder är oljeväxterna en av få grödor där efterfrågan ständigt ökar och där priset ligger på en stadig och hög nivå.

- Det pris bonden får ut styrs helt av världsmarknadspriset, det finns inga som helst garantier. Blir det ett plötsligt överskott av oljeväxter på världsmarknaden finns inte någon botten i priset, det kan sjunka hur mycket som helst.

- Men den dystra bilden är det ingen risk för i dag. Under överskådlig tid finns det en stor efterfrågan på oljeväxter.

I Sverige i dag går ungefär 60 procent av den svenska oljeväxtskörden till livsmedelsproduktion, resterande 40 procent används till energi.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.