Annons

Delfinjakt begränsas på Färöarna

På Färöarna kommer man att begränsa antalet delfiner som får slaktas, efter att den traditionella jakten kritiserats hårt. Nu får högst 500 vitsidingar dödas per år.
Danmark • Publicerad 10 juli 2022
Blodet från grindvalsjakt på Färöarna färgar havet rött. Arkivbild.
Blodet från grindvalsjakt på Färöarna färgar havet rött. Arkivbild.Foto: Andrija Ilic/AFP/TT

"En årlig fångstbegränsning på 500 vitsidingar har nu föreslagits av fiskeridepartementet på en provisorisk basis för 2022 och 2023", meddelar den självstyrande regeringen på söndagen.

Kvoten fastställdes efter vad som beskrivs som den "ovanligt stora fångsten" av delfinsorten vitsidingar förra året, när över 1 400 stycken dödades.

Annons

När bilder från jakten spreds väckte den avsky och protester.

Efter att en namninsamling med nästan 1,3 miljoner underskrifter, som kräver att den traditionella jakten förbjuds, lämnats över till den färöiska regeringen inleddes i februari en översyn av jakten.

Jakten på valar, i synnerhet grindvalar, i slutet av sommaren är en tradition som går tillbaka många århundraden.

Traditionen kallas grindadráp, och går ut på att jägarna omringar valarna och för dem mot en bukt där de strandar och då dödas.

Sättet som jakten genomförs på håller på att utvärderas, så att den ska "utföras så snabbt och effektivt som möjligt".

Färöarna är i hög grad självstyrande men ingår formellt i det danska kungariket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons