Annons

Debutanten: Vill undvika förnedrings-tv

Talangprogrammet "Idol" har hört av sig till Klara Hammarström sedan hon var 16 – men hon har alltid nobbat.
Nu debuterar tv-personligheten i Melodifestivalen i stället.
Tv • Publicerad 4 februari 2020
Klara Hammarström debuterar i Melodifestivalen med bidraget "Nobody".
Klara Hammarström debuterar i Melodifestivalen med bidraget "Nobody".Foto: Pontus Lundahl/TT
Klara Hammarström har tidigare tävlat i ridsport, men har gått över till att satsa på musiken. "När man gräver djupare liknar de varandra, det är stora team runtom som inte syns så mycket. Det är också samma mindset mentalt, vilket kan hjälpa mig", säger Klara Hammarström.
Klara Hammarström har tidigare tävlat i ridsport, men har gått över till att satsa på musiken. "När man gräver djupare liknar de varandra, det är stora team runtom som inte syns så mycket. Det är också samma mindset mentalt, vilket kan hjälpa mig", säger Klara Hammarström.Foto: Pontus Lundahl/TT
Klara Hammarström satsar inte bara på musiken. Just nu spelas en ny säsong in av "Familjen Hammarström", som följer den tolv personer stora ridsportsfamiljen.
Klara Hammarström satsar inte bara på musiken. Just nu spelas en ny säsong in av "Familjen Hammarström", som följer den tolv personer stora ridsportsfamiljen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Klara Hammarström har sedan länge satt upp stora mål för sin artistkarriär. "Ett drömmål är att spela på de stora internationella arenorna och att få så många människor som möjligt att lyssna på min musik", säger hon.
Klara Hammarström har sedan länge satt upp stora mål för sin artistkarriär. "Ett drömmål är att spela på de stora internationella arenorna och att få så många människor som möjligt att lyssna på min musik", säger hon.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Jag fick ett sms senast förra veckan, säger Klara Hammarström och visar meddelandet från "Idol"-produktionen, där de undrar om hon är intresserad av att söka till 2020 års "Idol".

Den 19-åriga artisten har senast medverkat i SVT-serien "Familjen Hammarström", där tittarna följer ridsportfamiljen som består av två föräldrar och tio barn. Just nu spelas den andra säsongen in, som kommer att släppas när Melodifestivalturnén har nått sitt slut.

Annons

– Den visar vad som händer under Melodifestivalen och allt som har lett dit. Det är en rolig grej också att få feedback från folk, som kollar på det här, att det kan hjälpa någon att våga mer, säger hon.

"Vuxit upp snabbt"

Klara Hammarström beskriver sig som en tävlingsmänniska. Innan hon slutade med ridsporten hann hon ta hem EM-brons och SM-guld men menar att hon egentligen har fel personlighet för att hålla på med ridsport.

– Jag har en artistpersonlighet, ryttare är ganska introverta egentligen, man ska vara lugn i en hästmiljö, men jag har väldigt mycket energi.

Familjen på tolv personer innehåller både ett tvillingpar och ett trillingpar. Klara Hammarströms senaste lillebror föddes för två år sedan.

– Jag vet inte hur det är att inte växa upp i en så stor familj, men jag tror att det är många fördelar. Man har alltid fått kämpa med små saker, att hinna ta mat innan alla andra. Jag har vuxit upp snabbt och tidigt tagit mycket ansvar, säger hon, och beskriver uppväxten "som att gå på dagis 24/7".

Hennes bidrag "Nobody" beskriver hon som en glad och kaxig låt.

– Jag gick in med känslan att jag ville skriva en stor låt, den är väldigt maffig, mer av en arenalåt, säger hon.

"Folk blir dissade"

Det finns många artister som har gått från "Idol" till Melodifestivalen – till exempel en av årets stora favoriter Hanna Ferm som tävlar i den sista deltävlingen i Malmö, och William Strid, som medverkade i den senaste säsongen av TV4:s talangprogram. Men trots de upprepade förfrågningarna har den tävlingen aldrig lockat Klara Hammarström.

– Jag jobbar med tv och vet hur det går till. Jag vill göra musik, och det har varit väldigt bra med min egen tv-serie, där jag får göra det på mitt sätt, inte casta inför folk som ska tycka och tänka, säger Klara Hammarström och fortsätter:

– Sedan blir det lite förnedrings-tv av vissa grejer. I början är "Idol" mer av ett underhållningsprogram, folk kommer in och blir dissade.

Annons

Trots att hon ännu inte har börjat repetera sitt Melodifestivalnummer på den riktiga scenen har Klara Hammarström redan nu siktet inställt efter den 7 mars när finalen är avgjord på Friends arena.

– Att vara med i Melodifestivalen är jättestort, men sedan kommer det riktiga jobbet, och det är vardagen. Det kommer en ep efter "Mello" med tre andra superlåtar, sedan kommer en sommarsingel som ska vara lika bra. Jag vill alltid göra allting bättre. Efter Melodifestivalen är det inte klart, det är då det börjar.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons