Annons

De slåss om Demokraternas kandidatur

Tre äldre vita män och en kvinna. Här är de fyra aspiranter som inför supertisdagen toppar mätningarna om vem Demokraternas väljare vill se som partiets presidentkandidat.
USA • Publicerad 2 mars 2020
De demokratiska presidentaspiranterna Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Joe Biden vid en debatt i Charleston i South Carolina nyligen.
De demokratiska presidentaspiranterna Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Joe Biden vid en debatt i Charleston i South Carolina nyligen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Bernie Sanders

Bernie Sanders, 78-årig senator från Vermont som blev världskänd när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför det förra presidentvalet 2016. Har tidigare varit borgmästare i Burlington, filmskapare och suttit i USA:s representanthus. Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist och "outsider", han har bland annat kampanjat för gratis högskoleutbildning och framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme. Bland hans profilfrågor finns även klimatåtgärder. Lockar många unga, kampanjar ofta med den karismatiska representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez som gett honom sitt stöd.

Annons

Opinionsstöd nationellt: 28,5 procent.

Antal delegater: 60 (1 991 krävs för att väljas till partiets presidentkandidat).

Joe Biden

Joe Biden, 77-årig tidigare vicepresident till Barack Obama och mångårig senator (i 36 år) från Delaware. Betonar ofta sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund. Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin. Har fått stöd från viktiga fackförbund och tros kunna ge president Donald Trump en match om stödet från USA:s vita arbetare. Den frispråkige Biden har dock visst politiskt bagage, tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att vara för närgången.

Opinionsstöd nationellt: 20,0 procent.

Antal delegater: 54.

Mike Bloomberg

Den 78-årige Mike Bloomberg grundade 1982 det medie- och informationsbolag som bär hans namn och som är ett av världens största. Var borgmästare i staden New York under tre mandatperioder, mellan åren 2002 och 2013. På papperet har han tidigare varit republikan, men han gick i fjol med i Demokraterna. Den förmögne Bloomberg har skänkt stora summor till organisationer och politiker som jobbar för skärpta vapenlagar och för klimatåtgärder. Har i mer än tio år flirtat med tanken på att ställa upp i ett presidentval och gav sig sent i höstas in i leken. Har hoppat över de tidiga primärvalsdelstaterna och satsat allt på supertisdagen.

Annons

Opinionsstöd nationellt: 15,0 procent.

Antal delegater: 0

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren, 70-årig senator från Massachusetts som gjort sig känd som en progressiv vänsterpolitiker med hög svansföring. Undervisade i juridik på flera universitet innan hon valdes in i senaten 2012. Warrens prioriterade fråga är kampen mot korruption. Hon vill se till att alla har sjukförsäkring, reformera systemet för studielån samt hårdare reglera finanssektorn. Och hon vill införa en skatt för de 0,1 procent av amerikanerna som är rikast. Är känd för att ha en plan för det mesta, på hennes kampanjsida finns över 75 planer. Fick nyligen stöd av prestigetidningen The New York Times ledarredaktion (tillsammans med Minnesotasenatorn Amy Klobuchar).

Opinionsstöd nationellt: 14,0 procent.

Antal delegater: 8

Dessutom är kongressledamoten från Hawaii, Tulsi Gabbard, med och tampas om nomineringen.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons