Annons

De gör gin – smaksatt med elefantbajs

Elefantbajs låter kanske inte som en given ingrediens i sprittillverkning. Men ett sydafrikanskt företag försöker att ändra på det.
Ekonomi • Publicerad 1 februari 2020
Färsk elefantspillning samlas i reservatet Botlierskop nära Mossel Bay i Sydafrika. Arkivbild.
Färsk elefantspillning samlas i reservatet Botlierskop nära Mossel Bay i Sydafrika. Arkivbild.Foto: Denis Farrell/AP/TT
Gin smaksatt av elefantspillning. Arkivbild.
Gin smaksatt av elefantspillning. Arkivbild.Foto: Denis Farrell/AP/TT
Den här individen är högst inblandad i produktionen av gin. Arkivbild.
Den här individen är högst inblandad i produktionen av gin. Arkivbild.Foto: Denis FarrellU/AP/TT

"Indlovu" betyder elefant på flera afrikanska språk. Det är också namnet på den gin som tillverkas av ett företag i Sydafrika, och som har elefantens spillning som huvudsmaksättning.

Tanken är att låta elefanterna samla in råvaran – olika växter från savannen. Eftersom bara omkring hälften av det som elefanten stoppar i sig används i djurets matsmältningsprocess, finns hälften kvar i det som kommer ut i andra änden.

Annons

Spillningen plockas upp – och enligt företaget tar man sedan "reningsprocessen på stort allvar". Den tvättas, steriliseras, sköljs, torkas och lagras. Därefter används den som smaksättning till ginen.

Och själva ginen då – smakar den inte skit?

– Det har en jordig, gräsaktig smak. Beroende på var vi samlat växtdelarna eller vilka elefanter vi samlat dem i från, så kommer ginens smak att förändras något, säger Paula Ansley, som tillsammans med sin man Les driver gintillverkningen, till CNN.

Sedan november har 6 000 liter tillverkats. Les Ansley sticker inte under stol med att mottagandet har varit lite blandat, men att en del blivit glatt överraskade över smaken.

– Vi var väldigt medvetna om att vi skulle göra gin från spillning, så var vi tvungna att göra bra gin. Annars skulle det aldrig bli annat än en gimmick, säger han till CNN.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons