Annons

Dataintrång ökar stort – så stoppas nättjuven

Antalet anmälningar om dataintrång på sociala medier och e-tjänster har ökat kraftigt i år. Nu varnar Stöldskyddsföreningen (SSF) för kapare och bedragare på nätet, och uppmanar till vaksamhet.
Brott • Publicerad 4 juli 2023
Bedragare som kapat konton för att lura till sig pengar har härjat på till exempel Snapchat på sistone. Arkivbild.
Bedragare som kapat konton för att lura till sig pengar har härjat på till exempel Snapchat på sistone. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Anmälningarna om digitala brott har ökat med 35 procent hittills i år, jämfört med motsvarande period i fjol. Under maj gjordes 607 anmälningar, en ökning med 75 procent jämfört med maj förra året, enligt SSF.

Ett exempel är bedrägerier på Snapchat, där bedragare kapat konton för att lura till sig pengar från kontoinnehavarens vänner.

Annons

Förutom att skydda sina egna konton från kapare gäller det att vara uppmärksam för att skilja falska konton från andra. Varningstecken kan vara när någon påstår sig vara i knipa, samla in pengar till behövande, eller ber om att skicka telefonnummer eller koder.

Tacka inte heller ja till vänförfrågan från okända utan ordentlig research, tipsar SSF.

"Skydda dina konton genom att använda säkerhetsåtgärder som exempelvis tvåfaktorsinloggning. Sedan ska du självklart vara sunt kritisk när du får meddelanden som handlar om överföring av pengar som just nu är ett vanligt bedrägeri på sociala medier", råder Paul Pintér på SSF i ett pressmeddelande.

Fakta: Så skyddar du dig mot dataintrång

Ha starka och unika lösenord för varje konto på sociala medier eller e-tjänst, helst en lösenordsfras.

Lämna aldrig ut några privata uppgifter till någon annan.

Använd om möjligt en lösenordshanterare.

Aktivera tvåfaktorinloggning där det går.

Klicka aldrig på några länkar som du är osäker på.

Tacka inte ja till okända personers vänförfrågan utan att ha gjort en gedigen research kring personen.

Logga ut från sociala medier när du inte använder dem.

Kontrollera alltid suspekta meddelanden som kommer från ”vänner”, framför allt när det gäller pengar.

Källa: Stöldskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons