Annons

Därför kraschade sjukhusens datorer

Sjukvård • Publicerad 12 november 2019
En teknisk bugg var orsaken till det omfattande problemet med kraschade datorer på sjukhusen inom NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla. Arkivbild.
En teknisk bugg var orsaken till det omfattande problemet med kraschade datorer på sjukhusen inom NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

En teknisk bugg.

Det var orsaken till det omfattande problemet med kraschade datorer på sjukhusen inom NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla.

Annons

På kort tid kraschade upp emot tusen hårddiskar och fick bytas ut. Och nu måste ytterligare över tusen hårddiskar bytas.

– Någon typ av fel gör att en funktion står och hackar, och då går hårddisken sönder, berättar chefläkare Sara Degerman Carlsson på Södra Älvsborgs sjukhus för Borås tidning.

När problemet accelererade i regionen för någon vecka sedan hann leverantören inte byta ut felande hårddiskar inom utlovade 24 timmar, eftersom det var brist på produkter. Under en period tvingades NU-sjukvården gå upp i stabsläge.

– Nu är man i fas, och regionens it-enhet jobbar parallellt med att byta ut samtliga enheter av den aktuella modellen innan datorerna går sönder, säger Sara Degerman Carlsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons