Annons

Därför blir plasten en dödsfälla

Vetenskap • Publicerad 9 mars 2020
Nu vet forskarna mer om varför havssköldpaddor lockas att äta livsfarlig plast. Arkivbild.
Nu vet forskarna mer om varför havssköldpaddor lockas att äta livsfarlig plast. Arkivbild.Foto: Andres Kudacki/TT

En ny studie ger ledtrådar om vad som egentligen lockar havssköldpaddor att äta plastpåsar som flyter omkring i vattnet – en vanlig dödsorsak bland både havssköldpaddor och andra marina djur. Forskarna har länge trott att det beror på att påsarna ser ut som maneter. Men den förklaringen räcker inte, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Current Biology.

De amerikanska forskarna bakom studien såg att havssköldpaddor inte lockas av nya plastpåsar. Först efter ungefär en vecka blir påsarna intressanta. Det beror enligt studien på att påsarna vid det laget har fått en beläggning av alger och andra mikroorganismer, som sprider en doft som påminner om sköldpaddornas normala föda.

Eftersom doften är luftburen kan stora ansamlingar av plast locka till sig sköldpaddor, fåglar och andra djur på stort avstånd, förklarar forskarna. De ser ingen annan lösning på problemet än förbättrad avfallshantering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons