Därför är vi allt känsligare för pollen
Den främsta orsaken är inte att pollenhalterna ökar, utan att vår motståndskraft blir sämre – och detta är något som grundläggs redan i barndomen.
– Små barns immunförsvar mognar inte ut på samma sätt som tidigare. De är mer skyddade, leker inte lika mycket utomhus och kommer inte i kontakt med djur och växter på samma sätt som förr, säger Åslög Dahl.
Saknar försvar
En annan anledning är förändrade förlossningsrutiner, där fler kejsarsnitt och sterilare miljö gör att barnet inte utsätts för mammans tarmbakterier i samma utsträckning som förr. Dessa bakterier är viktiga eftersom de hjälper immunförsvaret att utveckla tolerans mot naturliga ämnen i vår miljö, som till exempel pollen eller svampsporer.
– Dessa ämnen är egentligen inte farliga, men kroppen måste lära sig att inte reagera på dem.
Mellan 20 och 25 procent av befolkningen är överkänslig mot pollen, och även om ärftliga faktorer också spelar roll är miljöfaktorerna starkt bidragande. En sådan är den globala uppvärmningen, som dels gör att växterna producerar mer pollen men också innebär att vi kan få in nya växtarter som tidigare inte kunnat leva här.
– De kan skapa nya allergier eftersom vi inte utvecklat någon tolerans mot dem.
Grundläggs tidigt
Pollenallergi uppstår oftast i barndomen, men man kan drabbas närsomhelst i livet. Har man klarat sig till upp till medelåldern är chansen dock rätt stor att man också klarar sig resten av livet.
– Men det är svårt att säga vad som kommer hända när de yngre generationerna blir äldre.
Åslög Dahl tipsar om att man ska följa pollenvarningarna, se till att ha läkemedel hemma, och uppsöka vårdcentral om besvären blir för stora. Undvik också att vädra, även under natten. Ett sätt att förebygga allergi kan vara att låta barnen vistas utomhus.
– Man ska inte vara rädd för att vara ute i naturen, det är bara nyttigt.