Dansk jätte fasar ut turbokycklingar

Danmarks största kycklingproducent Danpo fasar ut snabbväxande industrikycklingar, i Danmark kallade turbokycklingar.
Djurskyddsorganisationen Anima hyllar beskedet.
Danmark • Publicerad 20 april 2020
Nykläckta kycklingar. Arkivbild
Nykläckta kycklingar. ArkivbildFoto: Lars Pehrson / SvD / TT

Kycklingrasen ross 308 är ryggraden i dansk fågelindustri och nio av tio sålda kycklingdelar i danska matbutiker är från de så kallade turbokycklingarna. Redan i år kommer en stor del av Danpos produktion att skifta till en mer robust kycklingsort och före utgången av nästa år ska produktionen av turbokycklingar ha upphört helt, skriver tidningen Politiken.

Danpo blir enligt tidningen bland de första större producenterna i världen som fasar ut de snabbväxande kycklingarna.

– Det är jättestort och kanske den största segern för djurvälfärd här hemma, säger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef på djurskyddsorganisationen Anima, till tidningen.

Det är mycket ovanligt att en producent går så mycket längre än lagstiftningen, tillägger han.

Internationellt är Nederländerna det enda land i världen som helt lyckats få bort snabbväxande kycklingar ur kyldiskarna, enligt Politiken.

Ross 308 kan växa från nykläckt kyckling till slaktfågel på 2,1 kilo på bara 33 dagar. Men kycklingarna betalar ett högt pris med försvagade ben, sämre hälsa och större dödlighet.

Enligt Danpo kommer bytet av ras göra att ett paket kycklingbröstfiléer blir 2-3 kronor dyrare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.