Annons

Danmark storsatsar på vindkraft till havs

Danmark vill satsa på att bygga ut vindkraften till havs rejält.
I ett utspel aviserar den danska regeringen att det handlar om en femfaldig ökning fram till år 2030, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.
TT-Ritzau • Publicerad 13 juni 2022
Danska målet? Kunna producera ytterligare fyra gigawatt ström jämfört med i dag. Arkivbild.
Danska målet? Kunna producera ytterligare fyra gigawatt ström jämfört med i dag. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Målet är att kunna producera ytterligare fyra gigawatt ström jämfört med nuvarande mål.

– Danmark ska ha långt mer havsvind än vad vi har i dag. Det ska vi för att bli fria från (Rysslands president) Putins gas, säger klimat- och energiministern Dan Jørgensen (S).

Annons

Satsningen är tänkt att inbegripa vindenergi på både land och hav,

Sedan tidigare ligger ett beslut om att bygga ut havsvindkraft från nuvarande 2,3 gigawatt till 8,9 gigawatt fram till 2030. Nu växer siffran till 12,9 gigawatt.

Enligt departementet för klimat, energi och försörjning motsvarar siffran en elproduktion som räcker för att försörja 15 miljoner europeiska hushåll.

Hur många vindkraftverk utbyggnaden motsvarar är ännu inte klart, men troligtvis handlar det om fyra nya vindkraftparker till havs, uppger Dan Jørgensen. Områden som kan komma ifråga är Nordsjön samt Kattegatt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons