Annons

Danmark skänker 45 stridsvagnar till Ukraina

Ukraina • Publicerad 19 september 2023
Den danske försvarsministern Troels Lund Poulsen (Venstre) uppger att Danmark tillsammans med andra länder ska skänka 45 stridsvagnar till Ukraina.
Den danske försvarsministern Troels Lund Poulsen (Venstre) uppger att Danmark tillsammans med andra länder ska skänka 45 stridsvagnar till Ukraina.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Danmark ska tillsammans med Tyskland, Nederländerna och Tjeckien skänka 45 stridsvagnar till det ukrainska försvaret.

Det rör sig om dels 30 Leopard 1-stridsvagnar, som danskarna köper in och donerar tillsammans med Tyskland, och dels 15 moderniserade T72-stridsvagnar, som skänks i samarbete med Tjeckien och Nederländerna.

Annons

Förslaget väntar på godkännande av finansutskottet i det danska parlamentet.

Tidigare har Danmark i samarbete med Tyskland och Nederländerna köpt och donerat 100 Leopard 1-stridsvagnar till Ukraina. Efter flera månaders försening kom de tio första stridsvagnarna till landet i början av september.

Även 14 stridsvagnar av typen Leopard 2 har skänkts till det ukrainska försvaret från Danmark och Nederländerna. De förväntas levereras till Ukraina i början av nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons