Annons

Danmark ber om ursäkt till funktionsvarierade

Regeringen i Danmark ber om ursäkt till tusentals människor med funktionsvariation som utsattes för missförhållanden och övergrepp på statliga anläggningar från 1930-talet. Bland annat utsattes människor för tvångssteriliseringar och sexuella övergrepp.
Danmark • Publicerad 12 september 2023
Social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S).
Social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S).Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT
Regeringens ursäkt presenterades inför en grupp människor som tidigare varit intagna på institutioner.
Regeringens ursäkt presenterades inför en grupp människor som tidigare varit intagna på institutioner.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Totalt var omkring 27 000 personer omhändertagna av samhället under perioden 1933 till 1980. De drabbade hade olika fysiska och intellektuella funktionsvariationer.

– Å den danska statens vägnar, å regeringens vägnar – förlåt, sade social- och bostadsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S), till en grupp på runt 50 människor som tidigare varit intagna på institutioner, i staden Horsens under måndagen.

Annons

– Det som hände er är inte det Danmark vi tror på. Vi kommer aldrig glömma vad som hände er – och det som hände er ska aldrig hända någonsin igen.

Enligt dansk lag skulle steriliseringar genomföras för patienter som vårdades av psykiatrin under flera årtionden, och fram tills 1989 behövde denna grupp människor få tillåtelse från myndigheter för att gifta sig.

En utredning som den tidigare danska regeringen begärde 2020 visar att personer på institutionerna utsattes för bland annat våld, psykiska och sexuella övergrepp och att det fanns stora brister i sjukvården.

I våras lovade Rosenkrantz–Theil att Danmark skulle ge en officiell ursäkt. En ursäkt utlovades redan av landets förra regering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons