Annons

Danmark: Åtal för spionage åt Saudiarabien

Danmark åtalar tre exiliranier för att ha spionerat för Saudiarabiens räkning, meddelar säkerhetspolisen PET. Samtidigt häktas en iransk underrättelseofficer i sin frånvaro, misstänkt för att ha planerat ett attentat mot exiliranierna.
Danmark • Publicerad 3 februari 2020
PET-chefen Finn Borch Andersen på måndagens presskonferens om spionageåtalen.
PET-chefen Finn Borch Andersen på måndagens presskonferens om spionageåtalen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau/TT

– Det är PET:s uppfattning att personerna från 2012 till 2018 spionerat för en saudiarabisk underrättelseorganisation, säger PET-chefen Finn Borch Andersen om de tre exiliranierna.

Personerna är enligt Borch Andersen högt uppsatta medlemmar i separatistgruppen ASMLA, som verkar för en självständig arabisk stat i iranska provinsen Khuzestan och av Iran anklagas för terrorverksamhet.

Annons

De ska enligt PET ha "samlat in upplysningar om privatpersoner och verksamheter i Danmark och i utlandet och lämnat vidare dessa uppgifter till en saudiarabisk underrättelsetjänst".

Hyllat terror

De tre personerna har suttit häktade en längre tid och är sedan tidigare åtalade för att ha hyllat ett terrordåd i Iran, ett attentat mot en militärparad i september 2018 då 25 människor dödades. I anslutning till det åtalet genomfördes husrannsakningar i deras bostäder.

– Vi har sedan husrannsakningarna genomfört ett mycket omfattande underrättelse- och utredningsarbete, säger Borch Andersen.

Samtidigt har de åtalade under längre tid stått under PET:s beskydd. I oktober 2018 offentliggjorde den danska säkerhetstjänsten misstankar om att iranska myndigheter planerade ett attentat på dansk mark, mot de ASMLA-anknutna exiliranierna.

– Vi är skyldiga att beskydda människor som är utsatta för hot, säger Borch Andersen.

– Det är vår uppgift att göra bägge delarna.

Förberedelse till mord

PET meddelade också på måndagen att en iransk underrättelseofficer häktas i sin frånvaro, misstänkt för spionage och förberedelse till mord.

Sedan tidigare sitter en norsk medborgare med iransk bakgrund häktad i samma ärende. Mannen greps i Göteborg i oktober 2018 på PET:s begäran och utlämnades till Danmark. Han misstänks för förberedelse till mord och för att ha bistått en främmande underrättelsetjänst på dansk mark.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons