Annons

Fördjupat samarbete med dansk polis

Svensk och dansk polis ska fördjupa sitt samarbete.
Politik • Publicerad 6 september 2019
Rikspolischef Anders Thornberg, Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet, och inrikesminister Mikael Damberg vid invigningen av polisutbildningens nya lokaler i Malmö.
Rikspolischef Anders Thornberg, Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet, och inrikesminister Mikael Damberg vid invigningen av polisutbildningens nya lokaler i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Där träffade han Danmarks justitieminister Nick Hækkerup för första gången sedan den danska S-regeringen tillträdde på försommaren.

– Vi var helt överens om att se på möjligheterna att bygga ett ännu närmare samarbete mellan Sverige och Danmark, säger Mikael Damberg till TT.

Annons

Rikspolischef Anders Thornberg, som under fredagen var i Malmö för att närvara vid invigningen av nya polisutbildningslokaler, beskriver det svenskdanska samarbetet som välfungerande, men även han anser att det behöver bli ännu tätare.

– Vi har ett öppet samhälle i Europa och då måste vi alla hjälpas åt att ta hand om de kriminella som rör sig över gränserna, säger han till TT.

Stärkt gränsskydd

Den danska regeringen har utlovat att stärkt skydd av gränsen mot Sverige efter sommarens uppmärksammade grova brott i Danmark som svenskar misstänks ligga bakom. Vad detta konkret kommer att innebära fick Damberg inte klarhet i under sitt besök i Köpenhamn, men han har förståelse för ambitionen.

– Skulle de hitta ett kontrollsystem som gör att de lättare kommer åt kriminella som rör sig mellan Sverige och Danmark så tjänar svensk polis också på det.

Men att Danmark skulle ha större problem med svenska kriminella än tvärtom vill varken inrikesministern eller rikspolischefen skriva under på.

Svenska aktörer

– Det är klart, vi kan konstatera att det nyligen begicks ett väldigt allvarligt mord i Danmark där det var svenska aktörer inblandade. Men det begås också brott i Sverige där danska aktörer är inblandade, säger Anders Thornberg.

Inför de fortsatta partiöverläggningarna om gängbrottslighet lyfts flera förslag som är inspirerade av Danmark, men dem vill Mikael Damberg i nuläget inte kommentera.

– Jag ska vara försiktig med att recensera olika förslag som andra partier har lagt in i de här förhandlingarna, säger han.

Anders Thornberg, som själv kommer att medverka vid överläggningarna nästa vecka, säger att han inte vill uttala sig om vilka politiska förslag som är bra eller dåliga.

"Väldigt allvarligt"

Han vill se en renodling av polisens uppgifter, så att mer av resurserna kan läggas på brottsbekämpning, och bättre samverkan med andra myndigheter för att få bukt med tillflödet av nya kriminella. Det är något som polisen inte klarar på egen hand, understryker han, och efterlyser en nationell mobilisering.

– Det är väldigt allvarligt. För varje ung man som dödas, grips eller döms till fängelse så står det nya som är beredda att krypa fram och de är yngre och yngre.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons