Annons

Dahlqvist: "Det var med nöd och näppe"

Två hade aldrig tidigare kört stafetter i världscupen, en hade aldrig gjort en startsträcka.
Och Ebba Andersson var inte med.
Det gick bra ändå.
Maja Dahlqvist spurtade Sverige till tredjeplatsen i Lahtis.
Skidor • Publicerad 1 mars 2020
Maja Dahlqvists starka spurt gav Sverige en pallplats i stafetten i Lahtis. Arkivbild.
Maja Dahlqvists starka spurt gav Sverige en pallplats i stafetten i Lahtis. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Norge vann överlägset och lade ännu en stafettseger till den långa listan av vinster och Finland firade sin första pallplats på damsidan på hemmaplan i världscupen. Kampen om tredjeplatsen mellan Sverige och Ryssland bjöd på bäst sport i spåren.

Då gjorde sprintstjärnan Dahlqvist sitt jobb – om än med minsta marginal. Med en skidspets och lite till slog hon ryskan Jana Kirpitjenko i spurtduellen om tredjeplatsen.

Annons

Men hon fick ta ut sina sista krafter för att komma förbi ryskan på upploppet.

– Det gick lite trögt i nysnön. I kurvan tänkte jag gå ut men det blev lite för trångt. Det blev lite på håret att jag skulle hinna om, men jag hann precis, säger Dahlqvist till SVT.

Charlotte Kalla hyllar Dahlqvist.

– Jäklar vad hon har fajtats och krigat i dag. Man verkligen såg hur hon tog ut de sista krafterna gång på gång.

– Har man Maja i en stafett är det garanterad pallplats. Hon fixar ju guld på guld i teamprint, säger Kalla till SVT.

Första gången från start

Kalla har gjort det mesta i sin långa och framgångsrika karriär, men söndagsförmiddagen i Lahtis bjöd på något helt nytt. För första gången tog hon startsträckan i en världscupstafett.

Kallas vinter har inte varit mycket att hänga i julgranen, men det händer något när hon kör för laget, för kompisarna, för Sverige.

Det gick galant på utmärkta skidor. Kalla skickade ut Frida Karlsson som trea, 5,5 sekunder bakom ledande Finland.

– Det var tufft, en tuff bana, speciellt när man går ut på andra varvet. Jag fick verkligen ligga i när jag gick ut i skogen, säger Kalla.

Stark andrasträcka

I rygg på Ingvild Flugstad Østberg lurade Karlsson, som gjorde sin första stafett i världscupen, tills läget kom. Det gjorde det i den första rejäla stigningen. Karlsson fick direkt en lucka och lade sig bakom Kerttu Niskanen. De gick i mål så gott som samtidigt.

Annons

Ordningen halvvägs: 1) Finland, 2) Sverige, 3) Norge. Fyran Ryssland distanserades med nästan 33 sekunder.

Talangen Rebecca Öhrn debuterade i lördagens klassiska mil och gavs den svåra uppgiften att hålla koll på Therese Johaug och Laura Mononen.

Den klarade hon inte.

Dessutom var det hennes ansvar att försvara luckan till Ryssland och övriga jagande lag. Det var första prioritet.

Det gick inte heller.

"Tuff uppgift"

– Jag hade en tuff uppgift. De körde hårt från start och jag försökte verkligen att hålla ihop det så gott jag kunde, säger hon.

På stumma ben fick hon släppa ryskan Jekaterina Smirnova förbi sig vid växlingen till Dahlqvist, men tidsmarginalen var inte mer än 1,1 sekunder.

Heidi Weng fick en behaglig resa till segern, Krista Pärmäkoski bjöd hemmapubliken på andraplatsen. Fajten om tredjeplatsen blev desto mer dramatisk. Tyskan Sofie Krehl föll och fick släppa Dahlqvist och Jana Kirpitjenko.

Kirpitjenko tog täten, Dahlqvist låg i rygg. På upploppet kom rycket och sprintstjärnan slängde ut skidan mot mållinjen, tog tredjeplatsen med en tiondels sekund tillgodo.

Ebba Andersson var inte med i stafetten eftersom hon satsar på U23-VM.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons