Dags att ta fram pekpinnen igen

Efter fem veckor på turné med Spiritual Beggars är basisten Roger Nilsson, Oskarshamn, hemma igen. Men det är inte upplevelserna från scenerna ute i Europa och Japan som gjort störst intryck. Det gjorde museet i Hiroshima.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2003
Spiritual Beggars-basisten Roger Nilsson är hemma igen.
Spiritual Beggars-basisten Roger Nilsson är hemma igen.Foto: 

. - Eftersom jag är historielärare var det extra intressant. Det var en förmån att få se det, men riktigt ruskigt. Det gjorde djupt intryck, säger han.

I Japan är bilden av andra världskriget annorlunda än i Europa. Där domineras det av atombomben i Hiroshima. Hitler och koncentrationslägren nämns knappt.

Det är några dagar sedan han landade i Sverige och kom hem till sambon Anna och dottern Stina, 1,5 år. Turnén bestod av 23 spelningar och förde honom till Holland, Frankrike, Schweiz, Italien, Tyskland, England, Skottland, Grekland och Japan. I Tokyo och London spelade bandet in material till en liveskiva. I London gjorde de en liveinspelning för BBC.

- Det var i en studio där Beatles och Jimi Hendrix spelat. Det var en ära att bara få gå in där, säger Roger Nilsson.

Kvarter med skivor

Men turnélivet är inte glamouröst. I Europa var resandet tufft. De färdades 18 killar i en buss, Spiritual Beggars, det amerikanska förbandet och tekniker, och somnade i en stad och vaknade i en annan.

- Trummisen, som också är småbarnsförälder, och jag vaknade tidigt och brukade använda förmiddagarna till att se oss omkring. Men det var inte på alla platser vi hann det. Mest ledigt hade vi i Japan, berättar Roger Nilsson.

Där gav han sig också ut på en egen upptäcktsfärd i Tokyos invecklade tunnelbanesystem. Allt för att hitta kvarteret med butiker som säljer specialskivor. Alla i bandet kan nämligen kallas skivsamlarnördar och Roger hade nog ett 30-tal skivor med sig hem efter turnén. Mest med Kiss.

- När jag kom till rätt område i Tokyo visste jag inte riktigt vart jag skulle gå. Men då var det tre tjejer som kände igen mig från konserten dagen innan. De ville ha autografer och hjälpte mig att hitta. De var väldigt respektfulla och sen fick jag strosa runt i fred. Som skivsamlare var det som att komma till himmelriket, säger han.

Mest publik kom det till konserterna i London, Aten och Tokyo, med publiksiffror på tusen personer, Paris med 800.

- En måndagsspelning i Tyskland hade nog minst, omkring 200 i publiken, säger Roger och berättar att publiken skiljer sig från olika länder.

Vildsint publik

I Italien var det nästan bara killar i publiken, och där liksom i Grekland betedde den sig lite mer vildsint, på ett positivt sätt, än i till exempel i Tyskland och England där temperamenten är lugnare.

Av länderna var det Japan som gjorde störst intryck på Roger. Där har Spiritual Beggars spelat en gång tidigare och skivan On Fire har sålt i 15 000 exemplar. Det är inte mycket sett till Japans befolkning, men samtidigt långt mer än man sålt i Sverige.

- Japan fascinerar. Jag fyllde 30 år när vi var där och vi bjöds till en traditionell japansk restaurang. Det är något av det bästa jag ätit, vi åt i tre till fyra timmar. Italien har också suverän mat.

Från Schweiz minns han den otroligt vackra naturen där Genevesjön och Alperna möts. Det är flera platser han skulle vilja besöka igen och kanske blir det en turné om något år igen. Men just nu ska han bara vila och vara med familjen. Han återgår till sin lärartjänst på Vallhallaskolan den här veckan och i augusti blir det spelningar med Oskarshamnsbandet The Quill, som han också är basist i, på fyra festivaler. I Oskarshamn, Tyskland och Schweiz. Bandet håller som bäst på att färdigställa en ny skiva.

- Det är skönt att vara hemma. Det kommer att ta tid att smälta allt man upplevt på turnén, säger Roger Nilsson.

Han skulle inte vilja byta sitt lärarjobb mot livet som turnerande musiker.

- Nähä, läraryrket håller jag fast vid. Det är skönt att ha fötterna på jorden, säger han.

ANETTE SWÄRD

anette.sward@barometern.se

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.