GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Covid ökar risken för hjärtinfarkt och stroke

Risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökar trefaldigt de första två veckorna efter covid-19, visar en ny studie från Umeå universitet som publicerats i The Lancet.
Coronaviruset • Publicerad 30 juli 2021
Covid ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, visar en ny studie från Umeå Univeristet.
Covid ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, visar en ny studie från Umeå Univeristet.
Foto: Centers for Disease Control and Prevention/AP/TT

Syftet var att undersöka om covid-19 är en akut riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke, berättar Anne-Marie Fors Connolly, forskare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitet och huvudansvarig för studien.

– De första två veckorna efter covid-19 såg vi en trefaldigt ökad risk för hjärtinfarkt och ischemisk stroke, säger hon till TT.

Ischemisk innebär en stroke som orsakas av blodpropp.

Största studien hittills

Studien är baserad på samtliga 86 742 covid-19-patienter i Sverige mellan februari och 14 september 2020 och 348 481 kontrollpersoner. Forskarna jämförde förekomsten av hjärtinfarkt och stroke hos covid-19-patienterna med förekomsten hos kontrollindividerna.

Det är den hittills största publicerade studien som undersöker risken för hjärtinfarkt och stroke vid covid-19.

Risken beräknades med hjälp av två olika statistiska metoder, säger Fors Connolly.

– Vi fick likadana resultat i båda metoderna.

Vidare visar undersökningen att risken för hjärtinfarkt och stroke under vecka tre och fyra efter covid-19 ökar tvåfaldigt.

Viktigt att vaccinera sig

Varför risken för stroke och hjärtinfarkt ökar med covid-19 är inte känt.

– Studien visar hur viktigt det är att vaccinera sig. Särskilt för den äldre befolkningen, säger Anne-Marie Fors Connolly.

Ioannis Katsoularis, specialistläkare inom kardiologi och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin samt delad förstaförfattare till studien, håller med.

"Resultaten indikerar att akuta hjärt-och kärlkomplikationer kan representera en viktig klinisk manifestation av covid-19. Våra resultat visar också hur viktigt det är att vaccinera sig mot covid-19, särskilt äldre människor, som har högre risk för hjärt-kärlsjukdomar", säger han i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.