Annons

Coronaviruset stoppar svenska raketer

Vetenskap • Publicerad 5 mars 2020
En tidigare raketuppskjutning på Esrange utanför Kiruna.
En tidigare raketuppskjutning på Esrange utanför Kiruna.Foto: Esrange

Två raketuppskjutningar från den svenska rymdbasen Esrange utanför Kiruna stoppas. Det är det nya coronaviruset som gör att uppskjutningarna senareläggs eftersom rymdbasen nu är försiktig med att ta in besök.

– Vi har ställt in en studentkampanj som skulle ha börjat den här veckan. Ett hundratal personer skulle ha kommit hit från hela Europa, men det kändes inte som en bra idé just nu, säger platschef Lennart Poromaa, till P4 Norrbotten.

Annons

Studenterna skulle ha jobbat med olika experiment som sedan skulle skjutas upp med raketer från Esrange. Det är ännu oklart när studentkampanjen kan genomföras, men även andra projekt kan påverkas.

– Det finns fler som ska komma hit innan sommaren, så vi måste undersöka var de har varit. Det är klart att det påverkas oss, säger Lennart Poromaa, till radion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons