Annons

Coronaviruset stoppar B-VM: "Jättetråkigt"

Beslutet: Coronaviruset stoppar VM i Kanada och B-VM i Frankrike.
Därmed får Damkronorna ingen möjlighet att spela sig upp till högsta nivån.
Ishockey • Publicerad 7 mars 2020
Damkronorna får vänta ytterligare ett år innan de kan ta sig tillbaka till A-VM i ishockey. Arkivbild.
Damkronorna får vänta ytterligare ett år innan de kan ta sig tillbaka till A-VM i ishockey. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under ett extrainsatt möte tog det internationella ishockeyförbundet IIHF beslutet att ställa in säsongens två VM-turneringar för damer: A-VM i kanadensiska städerna Halifax och Truro den 31 mars–10 april och B-VM i franska Angers den 12–18 april.

"Det var inte ett enkelt beslut att ta, eftersom vi ser fram emot att vara värd för turneringen i Kanada. Beslutet har fattats av säkerhetsskäl", säger ordföranden René Fasel i ett uttalat på IIHF:s webbplats.

Annons

"IIHF-rådet anser att det inte har skett en tillräcklig förbättring av situationen med coronaviruset för att vi på ett säkert sätt kan vara värd för en turnering inom denna tidsram".

"Helt värdelöst"

Beslutet betyder att Damkronorna – som förbereder sig inför B-VM – går miste om möjlighet att ta sig upp till högsta nivån.

– Det känns jättetråkigt, helt värdelöst om jag ska vara ärlig. Efter den här säsongen som varit var alla revanschsugna att spela Sverige tillbaka dit vi hör hemma. Det här är ingen division som vi vill vara i, säger lagkaptenen Erika Grahm till SVT Sport.

– Jag följer ju med vad som händer med viruset, och det är ingenting att leka med. Man får lita på att det är ett rätt beslut även fast det känns som tidigt taget.

"Möjligheten borta"

Anders Larsson, Svenska Ishockeyförbundets ordförande, till Aftonbladet:

– Ja, en konsekvens av detta är tyvärr att Damkronorna blir kvar på andranivån i ett år till, säger han.

– Det har varit mycket turbulens kring Damkronorna på senare tid. Först degraderingen i fjol, sedan konflikten gällande de ekonomiska förutsättningarna. Men min känsla är att vi har lagt det där bakom oss och att vi under våren nu skulle kunna gå enade in i mästerskapet och ta oss tillbaka till den nivå vi hör hemma på. Men nu är den möjligheten borta...

Enligt IIHF ska beslutet inte påverka herrarnas VM i Schweiz, som avgörs den 8–24 maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons