Annons

Coronaviruset överskuggade Tokyo Marathon

Omkring 38 000 motionärer hindrades från att springa Tokyo Marathon. Oron för coronaviruset satte stopp för det.
Bara elitlöparna stod på startlinjen – och de fick springa längs tomma gator.
Maraton • Publicerad 1 mars 2020
Birhanu Legese, till höger i den andra raden, vann Tokyo Marathon.
Birhanu Legese, till höger i den andra raden, vann Tokyo Marathon.Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

I stället för en folkfest blev söndagens Tokyo Marathon en ovanligt ödslig tillställning. Löparna fick visserligen en hel del hejarop från de som vågat sig ut på gatorna, men myndigheterna hade avrått allmänheten från att följa loppet på plats längs med banan.

Oron för den pågående epidemin av coronaviruset fick arrangörerna att stoppa alla motionärer från att starta. Dessutom begränsades antalet volontärer samtidigt som löpare och funktionärer erbjöds munskydd och handsprit. Det var dock ingen av topplöparna som sprang i munskydd.

Rekordtid i damklassen

Annons

Vann gjorde Birhanu Legese från Etiopien för andra året i rad. Han sprang i mål på tiden 2.04.15, drygt en halvminut före belgiske Bashir Abdi. Legeses vinnartid var bara 17 sekunder långsammare än Wilson Kipsangs banrekord från 2017.

Rekordtid blev det i stället i damklassen, där israeliskan Lonah Chemtai Salpeter vann damklassen på 2.17.45, 50 sekunder före tvåan Birhane Dibaba från Etiopien.

Söndagens maraton var en försmak inför sommarens olympiska spel i den japanska huvudstaden. Själva maratontävlingarna i OS har redan sedan tidigare flyttats från Tokyo till Sapporo för att undvika den befarade hettan.

Nära tusen smittade

Frågan är vad som händer med övriga OS-grenar i spåren av coronaviruset? Japans premiärminister Shinzo Abe säger att landet forsätter sina planer inför OS som planerat.

I Japan har hittills 940 personer konstaterats smittade med det nya coronaviruset, varv 705 på lyxkryssningsfartyget Diamond Princess, som tvingades till karantän i Japan i början av februari. Elva personer har avlidit till följd av sjukdomen i landet, varav sex personer från kryssningsfartyget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons