Annons

Coronaviruset får oljepriset på fall

Världsmarknadspriset på råolja faller. Trycket nedåt på priset kommer sedan efterfrågan från Kina, världens största importör av råolja, minskat som en konsekvens av spridningen av det nya coronaviruset.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2020
Världsmarknadspriset på råolja har fallit med 15 procent sedan årsskiftet. Efterfrågan på olja i Kina har fallit hårt de gångna veckorna som en konsekvens av spridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Världsmarknadspriset på råolja har fallit med 15 procent sedan årsskiftet. Efterfrågan på olja i Kina har fallit hårt de gångna veckorna som en konsekvens av spridningen av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

Den kraftiga prisnedgången har gjort att stora oljeproducenter i oljekartellen Opec har börjat diskutera sänkta produktionsvolymer för att lyfta upp priset.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad har fallit till lite drygt 56 dollar per fat. Räknat från årsskiftet har därmed oljepriset fallit 15 procent till den lägsta nivån sedan januari 2019.

Annons

Det statliga kinesiska oljebolaget Sinopec har sedan kinesiska transporter och industri till stor del stannat av, till följd av coronavirusets spridning, sänkt sin produktion av raffinerade oljeprodukter med 12 procent till 600 000 fat per dag.

Två Opec-källor säger till Reuters att kartellens medlemmar och andra länder som tidigare har gjort upp om produktionskvoter, däribland Ryssland, har börjat diskutera ännu en minskning av den gemensamma produktionen med 500 000 fat per dag.

Ett ministermöte mellan oljeländerna kan komma att hållas redan den 14–15 februari i stället för som tidigare planerat i mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons