Annons

Coronavirus i avloppsvattnet

Coronaviruset • Publicerad 27 mars 2020
Det nya coronaviruset kan följa med ut i avloppet. Arkivbild.
Det nya coronaviruset kan följa med ut i avloppet. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer/SvD/ TT

Hälso- och miljöinstitutet RIVM i Nederländerna har upptäckt spår av det nya coronaviruset i avloppsvatten. Det tolkas som att viruset följer med avföringen från den lilla andel av de smittade personer som även får virusinfektion i tarmsystemet.

Teoretiskt skulle detta kunna innebära en smittrisk för personal vid reningsverk. Men RIVM skriver att personalens normala skyddsutrustning också ska skydda mot coronaviruset.

Annons

Avloppsproverna har bland annat tagits vid Amsterdam-Schiphols flygplats. De första spåren av virus registrerades en knapp vecka efter det första konstaterade sjukfallet.

Metoden att söka efter smittämnen i avloppsvatten har tidigare använts för att kartlägga förekomst av exempelvis mässling, polio och antibiotikaresistenta bakterier.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons