Coronavirus hittat i Stockholms avloppsvatten

Forskare från bland annat KTH har hittat spår av coronaviruset i Stockholms avloppsvatten, skriver . Syftet med provtagningarna är att följa hur mängden virusrester utvecklas över tid, för att kunna förutspå nya sjukdomsutbrott.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
Henriksdals reningsverk. Arkivbild.
Henriksdals reningsverk. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Kungliga tekniska högskolan. Arkivbild.
Kungliga tekniska högskolan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sedan början av april har vattenprover tagits från Henriksdals och Bromma reningsverk och undersökts efter rester av coronaviruset. De första resultaten från provtagningarna visar högst koncentration av viruset vid Bromma reningsverk, som bland annat hanterar avloppsvatten från Järva och Hässelby i norra Stockholm.

Vid Henriksdals reningsverk sågs en ökning av halten mellan första och andra provet.

Sedan projektet började har forskare från sex länder anslutit sig till projektet. De gör jämförbara prover i sina länder och delar resultaten med varandra. Dessutom utökas testerna till Göteborg.

Det finns inga kända fall av smittspridning via avloppsvatten eller dricksvatten.

– Det faktum att man hittar spår av viruset i avloppsvattnet betyder inte att vattnet är smittsamt. Avloppsvatten har vi hittills inga kända fall av smittspridning från. Dricksvattnet hämtas från naturligt vatten och viruset överlever inte reningsverken, säger David Nilsson, en av forskarna i projektet, till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.