Annons

Corona splittrar riket

Coronapandemin breder ut sig i Stockholm, men det är tillverkningsregioner som Kalmar län, som drabbas allra värst ekonomiskt.
Ledare • Publicerad 15 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Mönsterås bruk. Avsaknaden av industri i Mälardalen påverkar debatten negativt om industrins förutsättningar.
Mönsterås bruk. Avsaknaden av industri i Mälardalen påverkar debatten negativt om industrins förutsättningar.Foto: Roger Carlsson

Utan att förringa smärta, oro och död på andra platser är det hittills i de mest tätbefolkade området i Sverige, Stockholm, som spridningen av Coronaviruset varit som värst. I det vi kallar landsort, landsbygd och glesbygd är spridningen naturligt nog långsammare och mindre utbredd.

De ekonomiska konsekvenserna är dock de omvända. Stockholm är naturligtvis också drabbat. Inte minst har hotell och restaurangbranschen väldigt svåra dagar nu. Det är dock något av en förbannelse att de delar av Sverige där smittspridningen är västenligt lägre samtidigt drabbas mycket hårt ekonomiskt.

Annons

Turismsektorn är mycket stor i län som Gotland, Dalarna, Halland, Värmland och Kalmar. Men det som långsiktigt slår hårdast mot ekonomin är Coronas konsekvenser för den lokala tillverkningsindustrin.

Sydsvenska industri- och handelskammaren visar i en ny rapport hur olika de svenska regionerna påverkas av den ekonomiska förändringen. Sydost – Kronoberg, Blekinge och Kalmar län – hamnar i något av en klass för sig på grund av permitteringar och varsel inom industrin. Det beror inte på att medarbetare inte kan jobba på grund av sjukdom utan för att leveranser upphört eller att efterfrågan sjunkit.

Fokus i debatten har till stor del varit på hur restaurangnäring och hotell drabbats. Det speglar i en större bemärkelse hur industrin uppmärksammas i svensk media. Trots att industrin är så nära förknippad med det svenska undret, trots att många av de stora börsbolagen som via export skapar välstånd, är industribolag diskuteras inte industrins förutsättningar i motsvarande mån,

En anledning är att Sverige har en historiskt differentierad regional lokalisering av industrin. Bortsett från Scania i Södertälje och Volvo i Eskilstuna finns dock Mälardalen och huvudstadsregionen inga större industrier. Det medför att många saknar egna erfarenheter av industrin och att bilden av avindustrialisering har satt sig i hos Stockholms unga invånare. Och i den politiska och mediala eliten.

Som det slås fast i rapporten tenderar restauranger och caféer att återhämta sig efter en ekonomisk kris. Stängs portarna till gjuteriet eller sågverket lär de emellertid inte öppnas igen. Därför slår krisen väldigt olika över landet.

I USA har konflikten mellan ”kust-inland” och mellan urbana progressiva storstäder och landsbygd förstärks under en kris som hittills främst drabbat megastäderna. Det är en orsak till att president Trump har tonat ned farorna med Corona. Hans egna väljargrupper har hittills inte drabbats i nämnvärd utsträckning. Det är för både USA och för medborgarna en livsfarlig strategi.

Det gäller mot den bakgrunden att inse att stad och land, tjänstesektor och industri måste gå hand i hand. De värden som industrin i Kalmar län skapar kommer alla till godo. Utan en svensk industri kommer tjänstesektorns underlag att minska.

Men utan ett större engagemang för industrin vidgas blir inte bara hela Sverige fattigare utan den som det heter ”regionala differentieringen” vidgas också rejält. Ja, blott det faktum att tillverkningsindustrin befunnit sig i den mediala skuggan under Coronakrisen i jämförelse med andra näringar bidrar till att landet slits isär.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons