Claire Martin

Claire Martin kallas The first lady of British jazz. Jag är beredd att utöka de geografiska gränserna. Fredagkvällens konsert höll världsklass, varken mer eller mindre.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2011

Claire Martin kallas The first lady of British jazz. Jag är beredd att utöka de geografiska gränserna. Fredagkvällens konsert höll världsklass, varken mer eller mindre.

För mig, och kanske många andra jazzklubbsbesökare, var den engelska sångerskan en prima överraskning. Hennes utstrålning, superba timing och frasering fick mina tankar först att gå till Anita O`Day, sedan spetsat med en sensuell Diana Krall. Men så lätt kom jag inte undan. Claire Martin besitter förmågan att göra varje låt till sin egen, sedan får det vara jazz, blues, funk eller – rumba. Det var, med andra ord, ett varierat program som vi bjöds på.

Ibland känns det som att publiken vill att jag ska sjunga något som den känner igen,sade Claire Martin och rev av But not for me i ett rasande tempo. Därmed presenterade hon sig som jazzsångerskan Claire Martin?

Och det skulle bli mer, massor av låtar som kändes igen – och som verkade kännas naturliga för Martin att framföra. För ärligare kunde de knappast göras, varken supersnabba Just in time eller balladhöjdare som Old country och How long has this been going on. Till sin hjälp – och grym sådan – hade Claire Martin en trio som till två tredjedelar bestod av för mig främmande musikanter. Låt mig med en gång säga att engelsk jazz aldrig har stått högt på min favoritlista. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Pianisten Gareth Williams har allt man kan önska av en ackompanjetör, lägg därtill att han är en suverän solist så blir bilden komplett. Basisten Laurence Cottle hör jag också gärna mer av. Han leder också ett storband där Claire Martin brukar hoppa in. Det vore något att höra.

Om Claire Martin, Gereth Williams och Laurence Cottle var nya och synnerligen angenäma bekantskaper så satt ytterligare en världsartist bakom trummorna. Namnet är Kristian Leth som fått den internationella bekräftelse som han så väl förtjänar.

Jazzklubben Kalmar Nyckel har presenterat många duktiga jazzsångerskor genom åren. Jag tvivlar på att någon varit vassare än Claire Martin.

PER-HENRIK CELLTON

Daniel Bogefors
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.