Annons

"Chockerande" behandling av Assange

Behandlingen av Julian Assange fördöms, och Storbritannien manas vidta åtgärder för att skydda Wikileaksgrundaren. Det säger det internationella advokatsamfundet IBA:s människorättsavdelning (Ibahri).
Storbritannien • Publicerad 11 mars 2020
Anhängare till Julian Assange demonstrerar utanför domstolen. Bild från den 25 februari.
Anhängare till Julian Assange demonstrerar utanför domstolen. Bild från den 25 februari.Foto: Matt Dunham

Kritiken kommer efter rapporter om tortyrliknande förhållanden i samband med rättsförhandlingarna om huruvida han ska utlämnas till USA.

Bland andra The Guardian har skrivit om uppgifter från Assanges advokater om att han "handfängslats elva gånger och klätts av naken två gånger" i samband med rättsdagarna i Woolwich Crown Court i London i februari.

Annons

"Det är djupt chockerande att en mogen demokrati" som Storbritannien inte värnar rättssamhället och skyddar individens rättigheter bättre, säger Michael Kirby, en av Ibahris ordförande, enligt en kommuniké.

USA anklagar Assange för 17 fall av brott mot landets spionagelagar och ett fall av förberedelse till dataintrång. Assanges advokaters linje är att utlämningsbegäran är politiskt motiverad och ett uttryck för hämndlystnad, efter Wikileaks avslöjanden kring amerikansk utrikespolitik.

Nästa förhandling är den 18 maj. Beslutet lär oavsett utgång överklagas, och processen väntas bli långvarig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons