Annons

G7-länderna beredda på virusåtgärder

Centralbanker och finansministrarna i G7-länderna har en beredskap för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet.
Men några konkreta åtgärder kommuniceras inte vilket dämpade börshumöret något.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2020
Bank of England-chefen Mark Carney säger att centralbanken har en beredskap för att dämpa negativa ekonomiska effekter av utbrottet av coronaviruset. Arkivbild.
Bank of England-chefen Mark Carney säger att centralbanken har en beredskap för att dämpa negativa ekonomiska effekter av utbrottet av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Jonathan Brady/AP/TT

I takt med att spridningen av coronaviruset fortsätter världen över, och farhågor lyfts om hur den globala tillväxten drabbas, ökar pressen på centralbanker att agera för att bidra med ekonomisk stabilitet.

En rad centralbanker har redan signalerat att man följer utvecklingen kring sjukdomen noggrant och att det finns en beredskap för att hantera ekonomiska konsekvenser av coronautbrottet. Beskeden har ökat riskaptiten på finansmarknaden igen och börser världen över har de senaste dagarna tagit ett glädjeskutt.

G7 beredda

Annons

På tisdagen sade G7-gruppen, som samlar sju av världens största industrialiserade ekonomier, att man är beredd att ta till alla tillgängliga verktyg för att motverka de ekonomiska riskerna med coronaviruset.

"Finansministrarna i G7 är redo att vidta åtgärder, även finanspolitiska åtgärder där det behövs, som hjälp för att stötta ekonomin", sade gruppen, där Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA ingår, i ett uttalande efter en gemensam telefonkonferens.

Men några specifika åtgärder nämndes inte vilket dämpade börshumöret något och fick börsuppgångarna att bromsa in en aning.

Penningpolitiska stimulanser

Utanför gruppen hör Kinas centralbank till dem som redan tagit till penningpolitiska stimulanser. Centralbanken i Australien har sänkt styrräntan till rekordlåg nivå på grund av virusoro och är beredd på att ta till fler verktyg för att hjälpa ekonomin på traven.

Europeiska centralbanken (ECB) uppges samtidigt förbereda ett hjälppaket riktat mot företag som är särskilt drabbade, enligt flera källor till Reuters.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons