GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Attacker mot Centern efter budgetbeslutet

Centerpartiet avvisade regeringens budget.
Efter beskedet attackeras C-ledaren Annie Lööf av såväl Miljöpartiet som delar av oppositionen.
Politik • Publicerad 24 november 2021
C-ledaren Annie Lööf angrips nu från olika håll.
C-ledaren Annie Lööf angrips nu från olika håll.
Foto: Jessica Gow/TT

Annie Lööf höll en presskonferens tidigt på tisdagsmorgonen. Där meddelade hon att den budget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt fram skulle falla. Centerpartiet skulle lägga ned sina röster.

– Vi konstaterar att vi inte är beredda att ta ansvar för hela budgeten, den är inte i sin helhet tillräckligt bra, en stor del går till att höja bidragen. Om en regering rör sig vänsterut så kommer vi inte medverka till det, säger Annie Lööf.

Hon anser att regeringens budgetförslag saknar åtgärder för småföretagare och rättsväsendet. Samtidigt var regeringens förhandlingar med Vänsterpartiet ett horn i sidan på C.

– Det får självklart konsekvenser, säger Lööf.

Hon berättade samtidigt att C tänker släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

"Slaktar klimatarbetet"

Efteråt var reaktionerna starka. Inte bara från oppositionen i form av M, KD, som fick igenom sin budget tillsammans med SD, utan också från Miljöpartiet.

– Trots att vi svarat upp mot Centerpartiets krav har de valt att i sista stund, bokstavligen, släppa fram en SD-förhandlad budget som gör skillnad på folk och folk. Som slaktar klimatarbetet. Som ökar utsläppen, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

– Att för första gången släppa fram en budget som är framförhandlad av ett högerextremt parti, det är inte det icke-beslut som Annie Lööf försöker få det att låta som.

– Vi trodde att hennes motstånd mot Sverigedemokraterna var större än så.

Miljöpartisterna blev så bekymrade att de valde att lämna regeringen med Socialdemokraterna. Magdalena Andersson får nu hoppas på att röstas fram som statsminister för en regering med bara Socialdemokraterna.

Enligt Stenevi fick regeringen veta hur Centern tänkte rösta i budgetfrågan bara en kvart före hennes presskonferens där tidigt på morgonen.

– Vi har ägnat väldigt mycket kraft åt att möta Centerpartiets krav för att den budgeten ska kunna gå igenom. Jag menar att vi mött alla de kraven, ändå fick vi beskedet en kvart innan statsministeromröstningen, säger Stenevi.

"Centerpartistiskt spagat"

M, KD och SD gläds alla åt att ha fått igenom sina förändringar i regeringens budget. Men Annie Lööfs agerande får blandade recensioner – att släppa fram Andersson men avvisa hennes budget.

– Det här är en centerpartistiskt spagat som inte går ihop, säger KD-ledaren Ebba Busch och fortsätter:

– Med Annie Lööfs besked ger man V inflytande genom att C släpper fram en socialdemokratisk statsminister och sedan tycks man släppa fram den budget vi förhandlat fram med M och med SD. Det är klart att jag tycker det är bra att vår budget går igenom, men C brukar våld på sina principer i båda ändar här.

Sverigedemokraterna tackade Annie Lööf på Twitter och även Moderatledaren Ulf Kristersson gillade C:s agerande när det gäller budgeten. Men han kunde inte förstå hur de kunde släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Om man röstar in en socialdemokratisk regering, då kan man säga att en röst på Centern är en röst på Socialdemokraterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.