Annons

Cancersjuka stämmer företag efter Fukushima

Sex personer i Japan stämmer bolaget Tepco som äger kärnkraftverket Fukushima. De hävdar att deras cancersjukdomar utlösts av den radioaktiva strålning som kom från den svåra kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.
Japan • Publicerad 27 januari 2022
Många samlades utanför domstolen i Tokyo på torsdagen för att stötta de målsägande.
Många samlades utanför domstolen i Tokyo på torsdagen för att stötta de målsägande.Foto: Mari Yamaguchi/AP/TT

De målsägande var barn när olyckan inträffade och är i dag mellan 17 och 27 år gamla. De kräver sammanlagt 616 miljoner yen, cirka 50 miljoner kronor, i ersättning. Enligt deras advokater har samtliga fått diagnosen sköldkörtelcancer mellan 2012 och 2018.

En av de målsägande säger att hon har varit tvungen att prioritera sin hälsa framför en karriär.

Annons

– Men jag har beslutat att komma ut och berätta sanningen i hopp om att förbättra situationen för närmare 300 andra som också lider som vi, säger hon.

Enligt gruppens advokater är de de första gruppstämningen i Japan som har lämnats in av Fukushimainvånare med anledning av hälsoföljder med koppling till katastrofen.

Fukushima Dai-ichi var med sina sex reaktorer ett av världens största atomkraftverk. Tsunamin den 11 mars 2011 utlöste härdsmältor i tre av dem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons