Oklart när Sverige får ny statsminister
Löfven gick på onsdagen till riksdagens talman Andreas Norlén och begärde att bli entledigad. Att han skulle avgå i höst meddelades redan i somras.
– Det har varit sju fantastiska år, säger Löfven.
– Jag känner stolthet över att väljarna gav Socialdemokraterna förtroendet att bilda regering 2014. Vi har lagt om riktningen för Sverige.
Löfven leder nu en övergångsregering i väntan på att riksdagen ska utse en ny statsminister.
Talmansrunda väntar
Talman Andreas Norlén ska på torsdag ha enskilda samtal med samtliga åtta partiledare.
Han ska efter den så kallade talmansrundan hålla en pressträff. Eventuellt kan då Norlén ha utsett en av partiledarna till att sondera stödet för en ny regering.
Löfvens plan är att finansminister Magdalena Andersson ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon valdes i förra veckan av Socialdemokraternas partikongress till ny S-ledare.
För att en ny statsminister ska bli godkänd av riksdagen krävs att hon eller han inte får 175 eller fler nej-röster emot sig.
För Magdalena Andersson krävs, förutom ja-rösterna från S och MP, också att C och V lägger ned sina röster.
Ett hinder borta
Ett första hinder för Magdalena Anderssons väg till statsministerposten undanröjdes på onsdagen. Då nåddes en uppgörelse mellan S, MP och C om en lagrådsremiss om strandskyddet och om en proposition om äganderätten i skogen.
Ett mer flexibelt strandskydd och en stärkt äganderätt för skogsägare har varit C:s krav för att släppa fram Andersson som statsminister.
Efter att uppgörelsen bekräftats uppgav C-ledaren Annie Lööf att hennes parti kommer att släppa fram Magdalena Andersson.
– Vi tolererar Magdalena Andersson som statsminister i och med att regeringen har levererat på överenskommelsen om tunga centerreformer för landsbygden, säger Lööf.
V ställer krav
Något sådant besked har inte V gett än. V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver förhandlingar och vill också att Andersson genomför sakpolitiska förslag på V:s önskelista.
Dadgostar ville dock inte ge kommentarer på onsdagen.
Löfven tycker det är konstigt att V ställer nya krav för att släppa fram Andersson som statsminister. Han pekar på att V släppte fram honom som statsminister efter regeringskrisen i somras.
– Detta är så märkligt. Vi hade precis samma situation då, säger Löfven.
– Svenska folket vill ha en snabb övergång. Och Magdalena Andersson har högt förtroende även bland V:s väljare.
Andersson uppgav i lördags att hon ska ta kontakt med de partier hon hoppas få stöd från när hon har fått talmannens uppdrag att sondera stödet för en ny S-ledd regering.
Ett annat problem
Ett annat problem för Andersson är att stödet för regeringens budget ännu inte är säkrat. Budgetomröstningen i riksdagen hålls om ett par veckor.
Frågan är om Andersson vill säkra regeringens budget innan hon eventuellt tillträder som statsminister.
C-ledaren Lööf understryker att uppgörelsen om strandskydd och skog inte innebär att C även lovat att rösta för regeringens budget. Budgetomröstningen i riksdagen ska ske om ett par veckor.
– Hur budgetomröstningen kommer att gå till om några veckor det får vi ta ställning till när vi ser alternativen, säger Lööf.
Hur länge Sverige får vänta på en ny statsminister och regering är därmed oklart. Det beror bland annat på om långa förhandlingar krävs mellan Magdalena Andersson och V.
Nästa vecka
Riksdagen kan tidigast hålla en statsministeromröstning i nästa vecka.
Under tiden är handlingsutrymmet för Löfvens övergångsregering begränsat jämfört med en vanlig regering.
Löfven kan därför till exempel inte svara på när beslut tas för att Cementa ska fortsätta få bryta kalk.
– Det finns väldigt få möjligheter att agera offensivt nu, säger han.
Fakta: Talmannen möter partierna
På torsdag håller talmannen en första runda med partiledarna för att vaska fram en kandidat till statsministerposten.
Först ut är Socialdemokraterna och Magdalena Andersson och sedan följer partierna i storleksordning sett till riksdagsmandat. Två av partierna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, har digitala möten med talmannen.
10.00-10.20: Socialdemokraterna
10.30-10.50: Moderaterna
11.00-11.20: Sverigedemokraterna (digitalt möte)
11.30-11.50: Centerpartiet
12.00-12.20: Vänsterpartiet
12.30-12.50: Vänsterpartiet
13.00-13.20: Kristdemokraterna (digitalt)
13.30-13.50: Liberalerna
14.00-14.20: Miljöpartiet
15.45: Talmannen håller pressträff efter samtalen (preliminär tid)
Källa: Riksdagen