BWO och Poodles tar båten till Globen

Schlagerveteranerna fick stryk av fyra långhåriga pudlar. Tillsammans med BWO får The Poodles segla vidare från Karlskrona till Stockholm och Globen. Dessutom får operapoppen en ny chans – Elysion gick vidare till Andra chansen med Patrik Isaksson.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2006

Hårdrockarna i The Poodles hade långsamt glidit fram som en potentiell tittarfavorit inför tävlingen i Karlskrona, men ingen trodde väl att de skulle ta sig hela vägen. Kanske var det mikrofonstativet som avgjorde – inte sedan Lena Philpssons seger 2004 har någon utfört en så effektiv stativdans som sångaren Jakob Samuel.

– En geting i Expressen, vrålade en segerusig Samuel med knuten näve efter att det stod klart att han och bandet, trots många sågningar, gått till final.

Vad tror du att den här vinsten betyder för hårdrocken i Sverige?

– Jag tror att den kan betyda jättemycket för hårdrocken, framför allt för det mediala intresset. Hårdrocken finns där och är grym och jättebra – mycket kvalitetshårdrock i Sverige.

BWO öppnade festivalen med sin maffiga poprökare ”Temple of love” och paxade direkt en plats till Globen. Sångaren Martin Rolinski gjorde ett hypnotiskt framförande, hans bandkamrater strålade vid syntarna och massiva fyrverkerier gjorde den redan starka låten till en riktig toppkandidat.

– Det känns otroligt roligt, mycket roligare än vad jag trodde faktiskt, säger Marina Schiptjenko. Men jag sade innan att jag skulle bli förbannad om vi inte gick vidare till Globen. Nu slipper jag vara det, nu kan jag festa.

Hur känns det att gå vidare tillsammans med The Poodles?

– Det är kul för vår musik är så långt ifrån varandra, det känns inte som att vi konkurrerar. Och Poodles har verkligen hållit igång de här dagarna och varit ”the life and soul of the party” hela tiden, så det känns roligt att åka till Globen med dem.

En ballad har sällan en chans i Melodifestivalen men Patrik Isaksson bevisade att det kan vara lika skönt att gråta som att dansa. Hans ”Faller du så faller jag” tog sig vidare till Andra chansen.

– Jag är jätteglad. Min låt är en ballad, den behöver en chans till. Men i Globen, då jäklar.

Elysions operapop dömdes av många ut på förhand men tog sig till andra omgången och skrällde till med en plats i Andra chansen.

– Vi har trott på vår låt hela tiden men man vet ju aldrig hur svenska folket röstar. Det här visar att låten passar in i Melodifestivalen och det är en vinst i sig, säger Hannah Holgersson, ena halvan av Elysion.

Jessica Anderssons lila sparkdräkt och småmossiga förförelselåt klarade sig igenom första gallringen men fick nöja sig med en femteplats. I botten hamnade inte oväntat Gregor med sitt multietniska hafsverk men även stora namn som Kayo och Jessica Folcker slogs ut i första omgången. Det hjälpte in att Folcker framförde den svala sommarnattslåten ”When love’s comin’ back again” utan synbara svårigheter, trots att hon fött barn fyra dagar tidigare.

Karlskronas maritima arv stod för lokalfärgen i programmet med sjömansgossar på scenen och vykort från stadens miljöer. För underhållningen stod gycklarparet David och Fofo, och tre femtedelar av ”REA”-gänget. Jan Åström, Anders Lundin och Andreas Nilsson gjorde en småelak snabbgenomgång av schlagerhistorien. Lundin ställde också upp som allsångsledare.

Lena Philipsson höll stilen genom den tredje deltävlingen. De lätt snuskiga skämten blandades med självironi och drifter med den kritik Philipsson fått i kvällspressen. Nu reser schlagerdrottningen till Göteborg för att möta ett nytt startfält. Nästa lördag tävlar storheter som Carola och Roger Pontare mot mer udda stjärnor som Günther & The Sunshine Girls och Björn Kjellman. (PM)

KARIN SVENSSON

---

FAKTA

Till finalen går:

BWO: \"Temple of love\"

The Poodles: \"Night of passion\"

Till Andra chansen går:

Elysion: \"Golden star\"

Patrik Isaksson: \"Faller du så faller jag\"

Finalklara sedan tidigare:

Andreas Johnson: \"Sing for me\"

Linda Bengtzing: \"Jag ljuger så bra\"

Kikki Danielsson: \"Idag & imorgon\"

Magnus Carlsson: \"Lev livet\"

Vidare till Andra chansen sedan tidigare:

Electric Banana Band: \"Kameleont\"

Magnus Bäcklund: \"The name of love\"

Niclas Wahlgren: \"En droppe regn\"

Velvet: \"Mi amore\"

De här tävlar i Göteborg nästa lördag:

Roger Pontare: \"Silverland\"

Laura Adéle: \"Don’t try to stop me\"

Günther & The Sunshine Girls: \"Like fire tonight\"

Sandra Dahlberg: \"Jag tar det jag vill ha\"

Evan: \"Under your spell\"

Rednex: \"Mama take me home\"

Björn Kjellman: \"Älskar du livet\"

Carola: \"Evighet\"

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.