Annons

Brist på arbetskraft trots fler arbetslösa

Det råder fortfarande brist på arbetskraft inom vård-, pedagogik- och byggyrken trots att arbetslösheten ökar.
Så ser bristerna på arbetskraft ut – län för län.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2019
Arbetsmarknadsanalytikern Ida Karlsson poängterar att utbildning är viktigt oavsett yrke.
Arbetsmarknadsanalytikern Ida Karlsson poängterar att utbildning är viktigt oavsett yrke.Foto: Arbetsförmedlingen

Det finns många yrken som saknar den arbetskraft som behövs inför hösten och fram till våren 2020, visar Arbetsförmedlingens prognos för tidsperioden.

– Bristyrkena är ganska bestående över tid. Trots att arbetslösheten ökar, så kommer det att finnas ett behov av arbetskraft inom dessa yrken, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Efterlyser civilingenjörer

Annons

Prognosen baserar sig på arbetsgivarnas svårigheter att tillsätta tjänster med rätt kompetens och visar att det kommer vara svårt att få jobb inom yrken med kort eller ingen utbildning. Detta gäller arbeten som assistenter, butikssäljare, vaktmästare och receptionister. På högskolenivå är det svårast att få jobb som banktjänsteman, fastighetsmäklare, kommunikatör och journalist.

Däremot gapar arbetsmarknaden efter arbetskraft inom andra yrken på både högskolenivå och andra utbildningsnivåer. Arbetsgivare över hela landet efterlyser civilingenjörer, förskollärare, it-specialister, läkare, lärare och sjuksköterskor. Yrken inom bygg och anläggning, elektriker, fordonsmekaniker, kockar, lastbilsförare, undersköterskor och VVS-montörer finns det också ett stort behov av enligt prognosen.

Gymnasiet viktigt

Det finns lokala skillnader. Exempelvis råder det brist på apotekare i Jönköping, i Gävleborg saknas bagare och konditorer, i Dalarna biståndsbedömare, på Gotland behövs fler soldater och Skåne har brist på arbetsterapeuter.

– Det finns viss variation mellan länen men de flesta yrken som listas behövs i hela landet. Det man också kan se är att i många av dessa yrken spelar utbildning en avgörande roll. Så det viktigaste man kan göra för sig själv om man vill få jobb, är att slutföra gymnasiet, säger Ida Karlsson.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons