Annons

Brevbomb började brinna på bank

Nederländerna • Publicerad 13 februari 2020
Den nederländska banken ING:s huvudkontor i Amsterdam är den senaste mottagaren i en serie brevbombsattentat i landet. Polisen misstänker att utpressning är motivet. Arkivbild
Den nederländska banken ING:s huvudkontor i Amsterdam är den senaste mottagaren i en serie brevbombsattentat i landet. Polisen misstänker att utpressning är motivet. ArkivbildFoto: Peter Dejong/AP/TT

En brevbomb började brinna på banken ING:s huvudkontor i Amsterdam på torsdagen och en annan desarmerades på företaget Unisys kontor i Leusden.

En person andades in rök vid branden, men inga övriga personskador rapporteras.

Annons

En rad brevbomber har skickats till olika företag i Nederländerna sedan årsskiftet och polisen utreder ett möjligt samband.

På onsdagen exploderade två försändelser på två företag, dels i Amsterdam, dels i Kerkrade, nära tyska gränsen. Även i januari hittades ett antal brevbomber i posten till företag på olika håll i landet. Ingen av de försändelserna hann brisera innan de upptäcktes.

Polisen misstänker att motivet bakom brevbomberna är utpressning. Avsändaren till breven begär utbetalningar i kryptovalutan bitcoin. Om företagen inte betalar hotas de med nya explosiva försändelser.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons