Annons

Industrijättar höll börsen under armarna

Stockholmsbörsen vände upp i tisdagens eftermiddagshandel men tappade på slutet. Det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,1 procent.
Bättre gick det för storbolagen vars index steg 0,2 procent.
Börs • Publicerad 21 januari 2020
Storbolag gick bäst på börsen. Arkivbild.
Storbolag gick bäst på börsen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter en inledande nedgång för bokslutsrapporterande Sandvik, först ut bland storbolagen, vände aktien upp och hade vid stängning stigit 0,8 procent. Visserligen föll bolagets orderingång, men vd Björn Rosengren pekade på en viss ljusning på den kinesiska marknaden.

Sandviks drog med sig andra industrijättar i lyftet. Exempelvis steg Atlas Copco med 1,2 procent, Electrolux och Volvo med 0,7 procent vardera. Storbolagens index OMXS30 klättrade därmed över nollstrecket och stängde på plus 0,2 procent.

Annons

MTG:s aktie rasade närmare 14 procent efter beskedet om att spelkoncernen har avbrutit förhandlingarna om att ingå partnerskap med kinesiska Huya, förhandlingar som inleddes i höstas. MTG gör även en nedskrivning på 93 miljoner kronor relaterad till vissa nya spel.

Collector rasade över 21 procent efter en jättesmäll från kreditförluster som gör att nischbanken drar in en miljard i nytt kapital för att uppfylla kapitalkrav. Nätbanken Avanzas aktie steg däremot 0,6 procent efter redovisning av bolagets bokslut för 2019.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. DAX-index i Frankfurt steg 0,1 procent, medan FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris båda tappade 0,5 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons