Annons

Australien hämtar andan med svalare väder

Australien hämtar andan efter en av brandsäsongens hittills svåraste dagar.
Minst en person omkom, och fyra brandmän skadades.
Australien • Publicerad 5 januari 2020
Lägre temperaturer ger lite andrum åt brandbekämparna som här i Burrill Lake i sydöstra NSW.
Lägre temperaturer ger lite andrum åt brandbekämparna som här i Burrill Lake i sydöstra NSW.Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Det kommer att ta tid att släcka bränderna eftersom de är så stora och aktiva. Just nu jobbar brandmännen i stället med att försöka innesluta och stoppa bränderna i utkanterna för att inte nå nya områden.
Det kommer att ta tid att släcka bränderna eftersom de är så stora och aktiva. Just nu jobbar brandmännen i stället med att försöka innesluta och stoppa bränderna i utkanterna för att inte nå nya områden.Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Röken från skogsbränderna i Australien syns tydligt på den här bilden, tagen från Internationella rymdstationen ISS den 3 januari.
Röken från skogsbränderna i Australien syns tydligt på den här bilden, tagen från Internationella rymdstationen ISS den 3 januari.Foto: Nasa/AP/TT

Hundratals fastigheter förstördes i bränderna under lördagen i delstaten New South Wales, som på sina håll hade temperaturer på nästan 49 grader.

Greg Allen vid New South Wales brandväsende RFS beskriver förhållandena som extremt svåra, framför allt i delstatens sydöstra delar.

Annons

– Vi såg temperaturer på över 40 grader och nordvästliga vindar som pressade bränderna sydost. På eftermiddagen kom ett omslag med sydliga vindar som gjorde bränderna mer irrationella, och att elden pressades norrut, säger han till TT.

En person rapporteras ha omkommit i branden under natten, och fyra brandmän har skadats i delstaten.

Som mest klassades 14 bränder i New South Wales som akuta – den högsta varningsklassen.

– På natten började det lätta, och brandmän jobbade extremt hårt för att begränsa bränderna, och vi lyckades få ned de flesta en nivå, säger Allen och tillägger att två bränder fortfarande klassas som en akut fara för liv och egendom.

2 300 brandmän insatta

Även om temperaturen på sina håll sjunkit med nästan 20 grader jämfört med lördagens nivå, är det fortfarande torrt i markerna. 2 300 brandmän är ute i terrängen för att bekämpa bränderna på söndagen i delstaten, och invånarna i samhället Eden, som redan tagit sin tillflykt till hamnen, har ombetts att evakuera.

– Vi påminner folk att 150 bränder fortfarande är väldigt aktiva och farliga. Det kan ta veckor innan vi har dem under full kontroll. Folk måste fortsätta att vara uppmärksamma och förhållandena kan snabbt förändras och bränderna bli hotfulla igen, säger Greg Allen.

Fokus de närmaste dagarna blir att identifiera områden där begränsningslinjer kan förstärkas, och framför allt bekämpa ned de akuta bränderna. Ett välbehövligt regn ser ut att kunna hjälpa till i sydöst de närmaste dagarna.

TT: Kommer bränderna kunna släckas?

– Nej, inte nu. Det kommer att ta tid eftersom de är så stora och aktiva. Vi försöker i stället att innesluta bränderna, att stoppa dem i utkanterna, så att de inte når nya områden.

Skapar väderfenomen

Vissa av bränderna är så omfattande att de skapar sina egna väderfenomen. Det kan till och med uppstå regn.

Annons

– Men det är mer troligt att de orsakar åskväder, som kan starta nya bränder. Det kan orsaka problem och göra det farligt för brandmännen, säger Allen.

TT: Hur är andan ute bland brandmännen?

– Utan att tala för alla så är de fortfarande väldigt beslutsamma att skydda egendom, men många har arbetar med bränderna i veckor, om inte månader, de gör ett enormt jobb, säger han.

Ny kritik mot Morrison

Chefen för RFS, Shane Fitzsimmons, riktar kritik mot premiärminister Scott Morrisons agerande under lördagen, då han meddelade att bland annat försvarsreservsstyrkor ska sättas in för att hjälpa till med brandkatastrofen.

– Jag upptäckte det här via medierapporter. Det är en besvikelse att höra tillkännagivandet under en av våra värsta dagar den här brandsäsongen. Vi var då tvungna att, förutom allt annat, ta reda på vad det här innebär och hur det ska genomföras, säger han till tv-kanalen Nine News.

Samtidigt är han glad över att nya välbehövda resurser tillförs de slitna brandmännen och frivilliga som bekämpar bränderna.

– Det var skönt att höra att mer flygresurser skjuts till, säger han.

Drottning Elizabeth sänder sina kondoleanser : "Jag har blivit djupt bedrövad över att höra om de fortsatta terrängbränderna och deras förödande påverkan på många hålla i Australien", skriver hon och tackar brandmännen för deras insats.

"Kan utraderas"

New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian säger att man inte kan låtsas som att bränderna är något som har upplevts tidigare, och att om länder vill avråda sina medborgare från att resa till Australien så är det upp till dem.

– Normalt så har du en eller två stora bränder att oroa dig för. Ni har vi flera av dem samtidigt, flera samhällen som aldrig tidigare har hotats av terrängbränder som nu hotas att helt raderas ut, säger hon vid en presskonferens enligt The Sydney Morning Herald.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons