Annons

Brand i massaved – skogsbrandslarm en timme senare

En brand bröt ut i en massavedshög mellan Ruda och Långemåla i Högsby kommun på natten till lördagen. Snart upptäcktes ytterligare en brand i närheten.
Polisen utreder båda bränderna som misstänkt mordbrand.
Ruda • Publicerad 15 juni 2019

Larmet om branden några hundra meter söder om riksväg 34 kom strax före midnatt mot lördagen. Räddningstjänst från Högsby, Fliseryd och Fagerhult skickades till platsen efter att allmänhet sett branden från vägen. Även polis kallades dit.

Det brann i en massavedshög, enligt inre befäl vid räddningstjänsten som inte har några uppgifter om att personer skadats.Branden ska ha varit cirka 3 gånger 15 meter stor.

Annons

– Vi har ingen förklaring till att det börjat brinna och misstänker att det kan ha varit anlagt, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Trafikverket meddelade att trafiken leddes växelvis på riksväg 34. Detta på grund av att släckbilar stod vid riksvägen och att tankbilar åkte in till brandplatsen från den. Prognosen för hur länge trafikpåverkan kunde vara sattes inledningsvis till klockan 04.

En timme efter den första branden, klockan 00.57, kom larm om ytterligare en brand i området. Den ska ha upptäckts cirka 200 meter från den första och uppges ha omfattat cirka tio gånger tio meter skog. Men den branden kunde släckas relativt snabbt.

– Räddningsledarens bedömning är att bränderna inte kunnat sprida sig mellan varandra utan att det har börjat brinna var för sig, säger Karlsson.

Strax före klockan 02 meddelade räddningstjänsten att den första branden kunnat begränsas till massavedshögen utan att sprida sig vidare i terrängen. Man räknade då med att vara kvar och arbeta på platsen till klockan 03.

Vid klockan 03.30 uppger inre befäl att insatsen avslutats.

Den senaste tiden har området drabbats av ett flertal bränder.

– Med tanke på att det har brunnit där tidigare är det rubricerat som mordbrand, säger Christer Karlsson om bränderna.

Tidigt på lördagsmorgonen är ingen person misstänkt.

Även i Ankarsrum i Västerviks kommun brann det under natten, i ett skjul. Polisen larmades klockan 02.25 och rubricerar händelsen som mordbrand.

Annons

Ingen är gripen på lördagsmorgonen.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons