Annons

Tre skogsbränder utanför Fliseryd

Mönsterås • Publicerad 1 juni 2019
Foto: Pontus Lundahl/TT

Under natten till lördagen inträffade tre separata skogsbränder i ett område mellan Fliseryd och Sibbetorp. Polisen utreder bränderna, tillsammans med de bränder som var i Högsby på fredagen, som grov mordbrand.

Det första larmet kom in vid 02.30-tiden på lördagen, då en förbipasserande polispatrull hade upptäckt en brand.. Då brann det i ett uppskattningsvis 50 gånger 50 meter stort område utanför Fliseryd.

Annons

Efter en dryg timme uppgav räddningstjänsten att man hade kontroll över branden och prognosen var att man skulle vara kvar på platsen i en dryg timme för släckning.

Skogsbrand nummer två, i ett område utanför Sibbetorp, ringdes in strax före klockan 04 av en förbipasserande.

– Det är ett område på 200 gånger 250 meter men vi har kommit runt området med slang så vi börjar få det under kontroll, säger Sabine Hedlund, inre befäl hos räddningstjänsten, vid 05-tiden.

Den tredje branden, strax norr om Bokelund, upptäcktes räddningstjänsten själva. Här brann det i ett mindre område om cirka 20 gånger 20 meter.

I samband med bränderna stängdes vägen mot Sibbetorp av, från Värlebo till Örnebäck. Trafikverket har satt en sluttid till kl 08. Vid åtta rapporterade räddningstjänsten att de två mindre bränderna var släckta och bevakningen var överlämnad till markägarna.

– Vi är nog kvar på den största branden till halv nio-tiden kanske, säger Sabine Hedlund.

Räddningstjänsten ser ingen uppenbar naturlig orsak till bränderna och polisen har varit på plats. Bränderna, liksom de bränder som var i Högsby kommun på fredagen, utreds nu som grov mordbrand.

– Vi kan inte utesluta att de är anlagda och inte heller utesluta att det finns någon koppling mellan dem, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.

På fredagen brann det först norr om 37:an, ett par kilometer väster om Mjösebo i Högsby kommun. 70 gånger 100 meter brann och det tog ett par timmar för räddningstjänsten att omringa och släcka branden. Det var fortfarande styrkor kvar där när nästa larm kom, bara några kilometer nordöst om den första brandplatsen. I Björkelund brann tre hektar och räddningstjänsten var kvar långt in på eftermiddagen innan den branden var avslutad. Nu utreds bränderna alltså tillsammans med de som skedde i Mönsterås på lördagen.

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons