Annons

Ladugård fick brinna ned på Öland – kor var kvar i byggnaden

På nyårsdagens morgon började en ladugård i Långlöt på östra Öland att brinna. Ett 50-tal kor blev kvar i lågorna och kunde inte räddas. Räddningstjänsten fick i första hand koncentrera sig på att förhindra branden från att sprida sig.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Långlöt • Publicerad 1 januari 2023 • Uppdaterad 2 januari 2023
Det brinner i en ladugård i Långlöt på norra Öland.
Det brinner i en ladugård i Långlöt på norra Öland.

Klockan 7.23 på nyårsdagen kom larmet om branden i en ladugård i Långlöt i Borgholms kommun på östra Öland till SOS. Vid 7.40 hade räddningstjänsten precis kommit fram till ladugården med sin första resurs. Då var branden fullt utvecklad.

– Det ska vara flertalet djur kvar i ladugården, sade Jesper Berglund, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar, då.

Peter Bruun från räddningstjänsten berättar om läget på platsen:

Annons

Vid 8-tiden brann det fortsatt med öppna lågor på en byggnadsyta på 30 gånger 40 meter, då visste även räddningstjänsten att ett 80-tal kor fanns kvar i ladugården. Det stod klart att ladugården skulle få brinna ner och fokus låg främst på att hindra spridning till andra byggnader.

Strax efter klockan 10.30 rev en grävmaskin det som är kvar av ladugården och vid klockan 11 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att man fortfarande arbetade för fullt med släckningsarbetet. Det fanns då ingen risk för att branden skulle sprida sig och man visste då inte exakt hur många kor som var kvar i ladugården, men enligt uppgift rörde det sig om ett 50-tal djur. Några av korna tog sig ut för egen maskin.

Räddningstjänsten jobbar för fullt på platsen.
Räddningstjänsten jobbar för fullt på platsen.Foto: Sofia Hedman

Barometern-OT:s reporter Sofia Hedman var på platsen under söndagsförmiddagen och pratade med Peter Bruun från räddningstjänsten.

Har ni någon uppfattning om hur branden kan ha startat?

– I nuläget inte, nej.

Klockan 13.45 var räddningstjänsten klara med släckningsarbetet men fortsatt kvar på platsen. Polisen upprättade en polisanmälan om mordbrand.

– Vi gör det dels för att kunna utreda starten av branden. Det kan under utredningens gång komma uppgifter som både pekar åt den ena och det andra hållet, sade Filip Annas, vid polisens ledningscentral.

Vid klockan 15.30 hade samtliga styrkor från räddningstjänsten lämnat platsen och överlämnat ärendet helt i polisens händer för fortsatt utredning.

När den tekniska undersökningen kan påbörjas är oklart, det beror på hur länge det tar innan brandplatsen svalnar av tillräckligt för att polisens tekniker ska kunna börja jobba på platsen.

Området är avspärrat så länge.

Annons

På natten till måndagen tog sig branden igen. Larmet kom klockan 00.34.

Räddningstjänst åkte till platsen, släckte och åkte hem igen, meddelar Trygghets- och larmcentralen.

Fakta

Det här innebär mordbrand

Ett brott som innebär att någon avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom. Det krävs alltså inte att någon dör av branden. Att rubricera en händelse som exempelvis branden i Långlöt som mordbrand innebär inte att ett brott behöver vara begånget, men det ger polisen större möjligheter att utreda vad som ligger bakom branden.

Källa: Åklagarmyndigheten och polisen

Herman RydebergSkicka e-post
Filippa Lundberg BlixtSkicka e-post
Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons