Annons

Bostäder har aldrig sålts så snabbt

Aldrig förr har bostäder legat ute så kort tid till försäljning som nu. Och pandemidrömmarna om villa med hemmakontor verkar inte längre lika heta – nu är det lägenhet i stan som gäller igen.
Bomarknad • Publicerad 5 februari 2022
Populära kvarter på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Populära kvarter på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Under januari tog det i genomsnitt 14 dagar att sälja en lägenhet, medan motsvarande för villor var 18 dagar – i snitt en dag kortare jämfört med samma månad förra året.

Det utgör rekord sedan 2014, då Hemnet började mäta försäljningstider. Då kunde en villa som såldes i januari ha legat ute en månad innan den blev såld.

Annons

En dags kortare försäljningstid kan framstå som en marginell skillnad, men det ska ses som en indikator för hur resten av mäklaråret faller ut.

– Januari är normalt en månad när marknaden startar upp, och det brukar sedan gå fortare framåt våren, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet.

Utbudet hålls nere

Även om det kommer ut nya bostäder på marknaden så gör den kortare försäljningstiden att utbudet hålls nere. Det skapar en gynnsam situation för säljarna och en tuffare för köparna. Erik Holmberg beskriver situationen som "säljarnas marknad".

– Vi har en hög efterfrågan i förhållande till utbudet. Det blir många intressenter per bostad till salu. Många vill vara med och många lägger bud före visning – då dras tempot upp. Som köpare får man vara lite mer på tårna för att hinna med, säger Erik Holmberg.

Även om inflödet av bostäder till försäljning på marknaden är på normal nivå gör de korta försäljningstiderna att utbudet hålls nere utan chans att byggas upp.

– För att det ska vända behövs en dämpning i efterfrågan eller ett kraftigt ökat inflöde av bostäder, säger Erik Holmberg.

Lägenheter i fokus

Utvecklingen kan skönjas tillbaka en tid in i pandemin, men då var det hus som gällde. När smittan drog in över samhället sökte många tillflykt bortom stadsmiljön.

– Många tillbringade mer tid i hemmet. Man jobbade hemma och det var svårare att resa utomlands. Det höjde efterfrågan på boyta generellt och på villor i synnerhet, säger Erik Holmberg.

Men under hösten har intresset skiftat mot fokus på lägenheter.

– När restriktionerna plockades bort blev hemmakontoret mindre viktigt, vi fick en mer normal marknad där trycket är som högst på lägenheter i centrala lägen, säger Erik Holmberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons