Annons

Börsen backade efter onsdagens fest

Stockholmsbörsen rörde sig nedåt under torsdagen efter onsdagens kraftiga uppgång.
SCA och Saab finns bland dagens vinnare.
Börs • Publicerad 10 mars 2022
Stockholmsbörsen sjönk under torsdagens handel. Arkivbild
Stockholmsbörsen sjönk under torsdagens handel. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Det breda OMXSPI-index sjönk 0,6 procent och storbolagsindex OMXS30 backade 0,1 procent under torsdagen, som bjöd på nyheter om resultatlösa samtal mellan Ukraina och Ryssland samt att ECB presenterat en oväntat snabb nedtrappning av sina stödköp.

Skogskoncernen SCA utmärkte sig bland storbolagen på OMXS30-listan med en uppgång på 5,3 procent. Det gick även bra för gruvbolaget Boliden som steg 2,2 procent, och verkstadsjätten Atlas Copcos A-aktie som steg 1,6 procent. I andra änden återfinns molntjänstbolaget Sinch som tappade 5,6 procent, bilsäkerhetsföretaget Autoliv som backade 4,1 procent och investmentbolaget Kinnevik som tappade 2,8 procent.

Saab upp efter besked

Annons

Försvarskoncernen Saab steg allra mest på Stockholmsbörsen med en uppgång på 7,4 procent efter beskedet från regeringen om kraftigt ökade försvarssatsningar.

Utvecklingen på ledande Europabörser var tydligt nedåt, med en nedgång på 2,8 procent för CAC40-index på Parisbörsen och 1,1 procent på Londonbörsens FTSE100-index. Frankfurtbörsens DAX-index hade backat 2,9 procent vid 17.50-tiden.

På valutamarknaden håller kronan ställningarna mot dollarn. En dollar kostar nu 9:66 kronor, mot över 10 kronor tidigare i veckan. Och på råvarumarknaden kretsar ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad kring 114 dollar per fat efter topparna på nära 140 dollar per fat i måndags.

Varnar för nya bakslag

Bedömare varnar samtidigt för nya bakslag.

"Att kriget redan efter ett par veckor skulle lösas genom förhandlingar ter sig orealistiskt när Ukraina lyckats väl med att försvara sig samtidigt som Ryssland kräver en villkorslös kapitulation", skriver Per Hammarlund, chefsanalytiker på SEB, i en kommentar.

"Kriget har bara börjat och framför allt EU har ammunition kvar i sanktionsarsenalen i form av restriktioner mot import av rysk energi. Rysslands motsanktioner inklusive minskad export av vissa råvaror har vi inte sett, men de kommer", tillägger han.

Rättad: En tidigare version innehöll ett fel i ingressen om börsutvecklingen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons