Annons

USA-nyheter lyfte Stockholmsbörsen rejält

Stockholmsbörsen lyfte riktigt rejält sedan händelserna i USA dominerat nyhetsflödet. Demokraternas maktövertagande i senaten ger extra skjuts och OMXS-index steg 1,7 procent.
Börs • Publicerad 7 januari 2021
Det var rejält uppåt när börsklockan i Stockholm ringde för stängning på torsdagen. Arkivbild.
Det var rejält uppåt när börsklockan i Stockholm ringde för stängning på torsdagen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bedömare Reuters talat med pekar på att det faktum att Demokraterna nu även tagit hem makten i senaten talar för kraftfullare stödpaket till den amerikanska ekonomin.

Ur ett marknadsperspektiv är det bra att USA:s tillträdande president, demokraten Joe Biden, har majoritet i senaten, enligt Maria Landeborn, strateg på Danske Bank

Annons

Hon pekar också på att majoriteten är knapp och att de mer vänsterdrivna förslagen sannolikt inte kommer att gå igenom.

Landeborn beskriver detta som ett "drömscenario" ur ett börsperspektiv.

Redan tidigare var representanthuset i demokratiska händer. Att nu ha majoritet i båda kamrarna är jätteviktigt, för de större stimulanserna Biden vill driva igenom väntas ge bättre fart i den amerikanska ekonomin längre fram, enligt Landeborn.

– Om Biden lyckas driva igenom större stimulanser så kommer de ge ett lyft för amerikansk tillväxt, och starkare konjunktur lyfter cykliska bolag.

"Bra drag"

Mer stimulanspengar som gynnar tillväxten och börsen, verkar aktiespekulanterna hoppas på nu.

Många av börsens tungviktare sticker ut, vilket visas av att storbolagsindexet OMXS30 ökade mer än det bredare indexet, plus 2,5 procent.

Klart starkast gick verkstadsjätten Sandvik, plus 6,9 procent. Gruvbolaget Boliden och låsbolaget Assa Abloy hade också en mycket bra dag, upp 5,6 procent.

Även andra verkstadsbolag gick bra – liksom fordonstillverkaren Volvo.

– I dag såg vi siffror från Volvo som rapporterade om extremt stark efterfrågan. Det är positivt att industrin inte tyngs av nya restriktioner, än så länge. Och Volvos siffror bekräftar att det är bra drag i industrin, säger Maria Landeborn.

Svart för vitvaror

Även storbankerna steg markant. Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea, klättrade 4,3–4,8 procent.

Annons

Bara sex av de 30 största bolagen backade. Vitvarukoncernen Electrolux tappade mest, 4 procent, medan Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik föll 2,1 och telekomjätten Ericsson 1,6 procent.

Stockholm gick bättre än de större Europabörserna. I London steg FTSE100-index 0,2 procent medan Dax-index på Frankfurtbörsen klättrade 0,6 procent och Parisbörsens CAC40-index ökade 0,7 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons