Annons

Electrolux vinnare på grinig börs

Stockholmsbörsens inledde handelsveckan klart nedåt, i linje med ledande Europabörser. Det breda OMXS-indexet backade 1,7 procent.
Börs • Publicerad 2 maj 2023
Stockholmsbörsen tappade närmare två procent på tisdagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen tappade närmare två procent på tisdagen. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Electrolux aktie dämpade nedgången med ett kurslyft på 5,6 procent efter medieuppgifter om att det förekommer diskussioner om ett bud på vitvarutillverkaren, i dag kontrollerad av Wallenbergsfären.

Bland de mest omsatta aktierna som drog nedåt fanns molntjänstbolaget Sinch, som rasade 15,8 procent. Även fastighetsbolaget SBB föll hårt, ned 6,3 procent.

Annons

Inför börsöppningen redovisade Scania-ägaren Traton resultatet för årets första kvartal, där det bjöds på ett kraftigt vinstlyft och höjda prognoser, men samtidigt tecken på att orderingången minskar. Traton-aktien steg först, men vände nedåt och stängde på minus 3,6 procent. Aktiens uppgång sedan årsskiftet reducerades därmed till 47 procent.

Euron blev billigare efter en enkät gjord av Europeiska centralbanken (ECB), som visar att utlåningen stramades åt oväntat mycket i första kvartalet samtidigt som statistik från Eurostat visar på den första nedgången för den underliggande inflationen i eurozonen på tio månader. Rapporterna fick marknaden att spekulera i att ECB, som lämnar räntebesked på torsdag, snart är klar med räntehöjningarna för denna gång.

Ute i Europa tappade CAC40-index i Paris 1,5 procent, medan FTSE100-index i London och DAX-index i Frankfurt båda gick ned 1,2 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons